Кръвна захар (глюкоза)

Кръвна захар (глюкоза)

Какво представлява изследването?

Концентрация на глюкоза в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Това е концентрацията на глюкоза в кръвта. Глюкозата е основен енергиен източник за организма и основен показател за обмяната на въглехидратите. Всички въглехидрати, които приемаме с храната в крайна сметка се разграждат в организма до глюкоза и няколко други вида прости захари. Много от клетките на организма се нуждаят изключително от глюкозна доставка – така например клетките на мозъка и нервната система се нуждаят не само от глюкоза а и от поддържането на определен глюкозен праг в кръвта. Повишението на глюкозното ниво в кръвта се обозначава като хипергликемия (среща се при диабет), а пониженото ниво – като хипогликемия (среща се при гладуване, усилена мускулна работа, отравяне с алкохол и др.). Основно тестът се използва за диагностика на диабет и нарушен глюкозен толеранс. За да попадне в клетката и да бъде използвана за енергетични или синтезни цели глюкозната молекула се нуждае от инсулин – хормон, произвеждан от Лангерхансовите острови на панкреаза (линк). Състоянията на тежка хипергликемия или хипогликемия могат да бъдат животозастрашаващи – да доведат до органна недостатъчност, загуба на съзнание, кома и смърт! Хроничното (в продължение на години) поддържане на висока кръвна захар води до органни нарушения въз основа на съдовите изменения в следствие на хипергликемията – бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, съдова недостатъчност на крайниците, загуба на зрение (ретинопатия) и др. Диабетът е състояние, при което е налице абсолютна или относителна липса на инсулин, в резултат на което кръвната захар не може да навлезе в клетките и нивото и в кръвта се повишава. Измерването на кръвната захар е тест, който директно се свързва с адекватността на инсулиновата терапия при диабет и според вариациите на стойностите на кръвната захар се определя дозировката на инсулин при диабетици. При здрави индивиди е възможно леко покачване на кръвната захар 1-2 часа след нахранване. Поради тази причина се предпочита измерването на кръвната захар да става сутрин на гладно.

Прицелни стойности

3,5 – 5,5 mmol/l.

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

Изследването се провежда на гладно.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Актуално