Кръвна захар (глюкоза)

Кръвна захар (глюкоза)

Какво представлява изследването?

Концентрация на глюкоза в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Това е концентрацията на глюкоза в кръвта. Глюкозата е основен енергиен източник за организма и основен показател за обмяната на въглехидратите. Всички въглехидрати, които приемаме с храната в крайна сметка се разграждат в организма до глюкоза и няколко други вида прости захари. Много от клетките на организма се нуждаят изключително от глюкозна доставка – така например клетките на мозъка и нервната система се нуждаят не само от глюкоза а и от поддържането на определен глюкозен праг в кръвта. Повишението на глюкозното ниво в кръвта се обозначава като хипергликемия (среща се при диабет), а пониженото ниво – като хипогликемия (среща се при гладуване, усилена мускулна работа, отравяне с алкохол и др.). Основно тестът се използва за диагностика на диабет и нарушен глюкозен толеранс. За да попадне в клетката и да бъде използвана за енергетични или синтезни цели глюкозната молекула се нуждае от инсулин – хормон, произвеждан от Лангерхансовите острови на панкреаза (линк). Състоянията на тежка хипергликемия или хипогликемия могат да бъдат животозастрашаващи – да доведат до органна недостатъчност, загуба на съзнание, кома и смърт! Хроничното (в продължение на години) поддържане на висока кръвна захар води до органни нарушения въз основа на съдовите изменения в следствие на хипергликемията – бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност, съдова недостатъчност на крайниците, загуба на зрение (ретинопатия) и др. Диабетът е състояние, при което е налице абсолютна или относителна липса на инсулин, в резултат на което кръвната захар не може да навлезе в клетките и нивото и в кръвта се повишава. Измерването на кръвната захар е тест, който директно се свързва с адекватността на инсулиновата терапия при диабет и според вариациите на стойностите на кръвната захар се определя дозировката на инсулин при диабетици. При здрави индивиди е възможно леко покачване на кръвната захар 1-2 часа след нахранване. Поради тази причина се предпочита измерването на кръвната захар да става сутрин на гладно.

Прицелни стойности

3,5 – 5,5 mmol/l.

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

Изследването се провежда на гладно.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Секс и здраве
Какви полово предавани инфекции са свързани с микоплазма гениталиум?

Какви са признаците на инфекция с микоплазма гениталиум?

Д-р Милена Миткова: Има бум на херп ангина сред децата, завърнали се от море

Ковид вълните са причина за изместването на останалите инфекции

Стриктурата на уретрата затруднява уринирането

Какво представлява уретралната стриктура?

Какво причинява ужилването от скорпион?

С какво се характеризира ужилването от скорпион?