Тироиден стимулиращ хормон (TSH)

Тироиден стимулиращ хормон (TSH)

Какво представлява изследването?

Концентрация на Тироиден стимулиращ хормон в кръвта

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Тироиден стимулиращ хормон (TSH) се използва за дигностика на разстройствата във функцията на щитовидната жлеза и мониториране на резултатите от провежданото лечение. Секретиран от хипофизната жлеза, TSH е гликопротеин, който регулира секрецията на тироидния хормон в щитовидната жлеза. Когато нивата на TSH в кръвта са над нормалното се говори за хипертироидизъм (повишена активност на щитовидната жлеза, наречена също тиреотоксикоза), а когато стойностите са под нормалните - хипортироидизъм (ниска активност на щитовидната жлеза). Умерения хипотиреоидизъм (недостатъчно функциониране на тироидната жлеза) може да бъде свързан с обратима висок холестерол в кръвта и паметови нарушения, както и с неспецифични симптоми като умора, депресия, непонасяне на студ, суха кожа, запек и напълняване. Умерения хипертиреоидизъм често се свързва с ритъмни разстройства на сърдечната дейност, намалена костна плътност, неспецифични симптоми, като умора, загуба на тегло, непоносимост към топлина, повишена възбудимост, безсъние, мускулна слабост, учестено дишане и др. Измерването на TSH е най-добрия тест за оценка функционирането на щитовидната жлеза. Препоръчва се изследването на TSH да започне на 35 годишна възраст и на всеки пет години след това. Ако резултатите са съмнителни, оценката на TSH заедно с нивата на трийодотиронина (T3) и тироксина (T4) в кръвта може да помогнат за окончателната диагноза.

Прицелни стойности

0.35-5.50 mU/L

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция.

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

За провеждане на изследването не е необходима някаква специална подготовка.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Диети
Храна и здраве с Яна Данаилова: Хранене при аденом  на хипофизата (пролактином)

Кои са особено полезните храни и кои следва да се избягват?

Безплатни анонимни изследвания за СПИН в цялата страна

Включват се всички 28 Регионални здравни инспекции

Лечение на захарния диабет с помощта на бъбреците

Терапия с SGLT-2 инхибитори и ползите им извън диабета

Дните за Covid изолация и карантина у нас намаляват

Противоепидемичните мерки ще се преразглеждат на 7 дни

Ботулинов токсин за лечение на дистония

Методи за контрол на инжектирането на токсина