Хемокултура

Хемокултура

Какво представлява изследването?

Посявка на кръв в микробна среда с цел изолиране на микробна инфекция.

Защо се прави изследването? (при какви заболявания...

Изследването се използва в случаите, когато се подозира, че дадена инфекция или предполагаема такава се е разпространила по кръвен път в организма, т.е. налице са бактерии в кръвта ("инфекция на кръвта"). Състоянието се обозначава като бактериемия и обикновено е тежко, често животозастрашаващо. Различни възпалителни огнища могат да бъдат източник на бактерии, като попадайки в кръвта инфекциозния агент се разпространява в организма към всички органи.

Прицелни стойности

(-)Отр. Посявките трябва да останат стерилни.

Как се провежда изследването?

За целта на изследването се използва венозна кръв взета чрез венепункция. Трябва да се спазват строго правилата за стерилност за да не се опорочи изследването от внесена външна микробна флора!

Крие ли рискове?

Рисковете са свързани с венепункцията – спукване на вена и образуване на подкожен хематом, който с времето се резорбира.

Как да се подготвя?

За провеждане на изследването не е необходима някаква специална подготовка от страна на пациента. Персоналът трябва да има необходимите условия и инструкции за взимане на пробата.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Тоталният локдаун не е невъзможен

Ситуацията с болничните легла в страната е критична

Промените от увеличеното разпространение на Covid-19?

6 816 са ново диагностицираните с коронавирусна инфекция

Злоядо бебе - има ли лесни решения?

Няколко основни причини