МАО-инхибитори (моноаминооксидазни-инхибитори)

Антидепресанти

Основна характеристика

Моноаминоксдазите (МАО) са група ензими, които подпомагат окислението на амини. Срещат се в повечето клетки на тялото. Има два вида МАО: МАО-А и МАО-Б. И двата вида се срещат в нервната система. МАО-А има задачата да разгражда аминокиселините, приети с храната, а и двата типа МАО разграждат моноаминните медиатъри (посредници) в мозъка (това са допамин, адреналин, норадреналин, хистамин). Заради това нерегулярностите в активността на МАО са свързани с много от неврологичните разстройства - депресии, зависимости, фобии. Веществата, които подтискат действието на МАО се наричат МАО-инхибитори (МАОИ). МАОИ биват селективни и неселективни - селективните МАОИ инхибират само единия тип МАО; като антидепресанти се ползват само селективни МАО-Б инхибитори. Неселективните МАОИ подтискат метаболизма на аминокиселините от храната, така че приемането им е свързано със спазване на строга диета.

Приложение

Използват се като антидепресанти, подобряват настроението и поишават двигателна активност, особено при нетипични форми на депресия; както и при отказване от употребата на тютюн.
При приемане на МАОИ, следва да се избягват белтъчните храни (месо, риба, млечни продукти), стимуланти (кафи, чай, шоколад), някои ядки (фъстъци), вино и бира, бобови и соя.

Противопоказания

-При непоносимост към медикамента или някои от съставките му;
-При деца;
-При приемане или наскоро приключване на приемането на друго лекарство за лечение на депресия;
-При имате тумр на надбъбречните жлези (Феохромоцитом);
-Ако страдате от объркване
-При бременност и кърмене и др.

Страничните ефекти

нарушение на съня, напрежение, чувство за тревожност, безпокойство, раздразнителност, световъртеж, главоболие, вцепеняване и пищене в ушите, сухота в устата, промени в зрението, гадене или повръщане, диария, запек, подуване или необичайно ниски нива на натрий в кръвта, което може да Ви накара да почувствате слабост, сънливост, объркване или да предизвика гърчове. Могат още да се появят кожни реакции като обриви, сърбеж или зачервяване.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
Първи студентски форум организира Алианс на българскита акушерки на 5 май
Женското сърдечносъдово здраве на фокус в Дните на ехокардиографията днес и утре

На 80 секунди умира по една жена заради сърдечносъдово заболяване

Спешна контрацепция и промени в менструалния цикъл след прием на противозачатъчни

Всеки тип и марка противозачатъчни действат по различен начин

Всичко за взаимоотношенията с Лучия Таскова: Нездравословните аспекти на нарцисизма

Нарцистично личностово разстройство се среща по-често при мъжете