МАО-инхибитори (моноаминооксидазни-инхибитори)

Антидепресанти

Основна характеристика

Моноаминоксдазите (МАО) са група ензими, които подпомагат окислението на амини. Срещат се в повечето клетки на тялото. Има два вида МАО: МАО-А и МАО-Б. И двата вида се срещат в нервната система. МАО-А има задачата да разгражда аминокиселините, приети с храната, а и двата типа МАО разграждат моноаминните медиатъри (посредници) в мозъка (това са допамин, адреналин, норадреналин, хистамин). Заради това нерегулярностите в активността на МАО са свързани с много от неврологичните разстройства - депресии, зависимости, фобии. Веществата, които подтискат действието на МАО се наричат МАО-инхибитори (МАОИ). МАОИ биват селективни и неселективни - селективните МАОИ инхибират само единия тип МАО; като антидепресанти се ползват само селективни МАО-Б инхибитори. Неселективните МАОИ подтискат метаболизма на аминокиселините от храната, така че приемането им е свързано със спазване на строга диета.

Приложение

Използват се като антидепресанти, подобряват настроението и поишават двигателна активност, особено при нетипични форми на депресия; както и при отказване от употребата на тютюн.
При приемане на МАОИ, следва да се избягват белтъчните храни (месо, риба, млечни продукти), стимуланти (кафи, чай, шоколад), някои ядки (фъстъци), вино и бира, бобови и соя.

Противопоказания

-При непоносимост към медикамента или някои от съставките му;
-При деца;
-При приемане или наскоро приключване на приемането на друго лекарство за лечение на депресия;
-При имате тумр на надбъбречните жлези (Феохромоцитом);
-Ако страдате от объркване
-При бременност и кърмене и др.

Страничните ефекти

нарушение на съня, напрежение, чувство за тревожност, безпокойство, раздразнителност, световъртеж, главоболие, вцепеняване и пищене в ушите, сухота в устата, промени в зрението, гадене или повръщане, диария, запек, подуване или необичайно ниски нива на натрий в кръвта, което може да Ви накара да почувствате слабост, сънливост, объркване или да предизвика гърчове. Могат още да се появят кожни реакции като обриви, сърбеж или зачервяване.
Статии, свързани

Още от Диети
Ново лечение при глутенова ентеропатия?

Ново лечение за цьолиакия с наночастици представиха на конгрес

Диагностика на женската полова система – през погледа на ендокринолога

Какви хормонални и диагностични тестове се използват?

Безплатни прегледи за риск от диабет

Консултациите са на 14 и 15 ноември

Пациенти с благодарност към д-р Дариткова

Над 442 хил. са българите с диабет