М-холинолитици

М-холинолитици

Основна характеристика

М-холинолитиците (атропиноподобни средства) представляват група медикаменти, които блокират М-холинорецептори (рецептори за ацетилхолин). Ацетилхолин представлява медиатор (посредник) между окончанията на нервните клетки и рецепторите върху органите,на които въздействат. В резултат на това блокиране се получават косвени ефекти на възбуден симпатикусов дял на вегетативната нервна система (ВНС). ВНС включва 2 вида нерви: симпатикови и парасимпатикови, чрез които се осигурява ефективен контрол над всички вътрешни органи, кръвоносните съдове, жлез. Под действието на симпатикуса (съответно и на М-холинолитици) се осъществява отпускането на гладката мускулатура на бронхите, на стомашно-чревния тракт, жлъчните и пикочните пътища; ускоряване на сърдечния ритъм; потискането на бронхиална, слюнчената и потна секреция.

Приложение

Медикаменти от тази група намират широко приложение при нарушена проводимост и забавяне на сърдечния ритъм; при заболявания, протичащи с бронхоспазъм (хронична обструктивна белодробна болест, включително хроничен бронхит и емфизем,бронхиална астма); при язвена болест, холецистит (възпаление на жлъчния мехур), холелитиаза (камъни в жлъчния мехур), стомашни, жлъчни и бъбречни колики; при отравяне с холиномиметиците и при интоксикация с дигиталисови препарати и др.

Противопоказания

-Непоносимост към медикамента или някои от съставките му;
-Глаукома (повишено вътреочно налягане);
-Хипертрофия (уголемяване) на простатата;
-Кърмене;

Страничните ефекти

Нежеланите лекарствени реакции са преходни и зависят от дозата. Могат до се появят сухота в устата, нарушение в зрението , повишено вътреочно налягане,сгъстяване на бронхиалния секрет, тахикардия и аритмия, запек, задръжка на урина (особено при пациенти с уголемяване на простатата), раздразнителност и психична обърканост.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития
БЛС апелира да се спазват противоепидемичните мерки

Противоречивите твърдения, особено от лекари...

Отпускат 20 млн. лева за покупка на медицински хеликоптери

България е единствената страна в ЕС, чиято Спешна помощ няма

Изследват безплатно белия дроб на боледували от Ковид-19

Прекараната инфекция от коронавирус създава имунитет за 3-4 ..

Последиците от тежките раници при децата

Препоръки за избор на раница

Самостоятелните практики на медицински сестри ще се финансират от НЗОК

Държавата ще осигури финансирането на собствените практики на ..