Карбоксамиди

Антиепилептични средства

Основна характеристика

Антиепилептична активност на карбоксамиди се дължи на забавяне скоростта на възстановяване на т.нар. волтаж-зависими натриеви канали в мозъчните клетки, с което забавя възбуждането и в самото епилептичното огнище, и неговото разпространяването към съседните зони. Освен антиепилептичен ефект, те имат и специфичен обезболяващ ефект. Препоръчва се постепенно спиране на лечението чрез постепенно намаляване на дозите, поради опасност от усилване на гърчовите пристъпи, дори и поява на епилептичен статус.

Приложение

Използват се за контрол на някои видове гърчове при епилепсията. Успокояват някои силни невралгични болки (напр. болки в областта на дъвкателните мускули на лицето при невралгия на троичния нерв, херпес зостер).

Противопоказания

-Непоносимост към медикамента или към някои от съставките му;
-Сърдечен предсърдно-камерен блок;
-Нарушения в кръвотворната система (силно намаление на белия и/или червен кръвен ред, на тромбоцитите, на серумното желязо);
-Алкохолизъм;
-Повишено вътреочно налягане;
-Използват се с повишено внимание при бременност, кърмене и при малките деца и др

Страничните ефекти

загуба на апетит, сухост в устата, сънливост, виене на свят, нарушение в походката, двойно виждане, неразлечен говор, гадене, повръщане, объркване, слабост, умора.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Актуално
Може ли стрептококовата инфекция в гърлото да протече без висока температура?

Какви са симптомите на стрептококова инфекция в гърлото?

38 нови терапии кандидатстват за реимбурсиране от 2023 г.

Чака се по 2 години за включване в Позитивния лекарствен списък

Защо е опасно високото кръвно налягане по време на бременност?

Усложненията могат да засегнат както майката, така и плода.