Фенотиазини

Невролептици (антипсихотици)

Основна характеристика

Лекарствата от тази група се използват при лечение на психични заболявания. Действието им се дължи главно на блокирането на D2-рецепторите (рецептори, възприемащи допамин). Притежават известно блокиращо действие и върху други рецептори (за адреналин, хистамин, серотонин, ацетилхолин) в централна и периферна нервна система. Фенотиазините предизвикват състояние на безразличие към околния свят, потискат всякакъв вид активност при запазена яснота на съзнанието.Премахват халюцинации, налудни идеи, овладяват емоционална и двигателна възбуда, премахват чуствата на страх, действат успокояващо. Притежават антиеметичен ефект (потискат повръщането).

Приложение

-Обостряния на психични заболявания (силна възбуда,халюцинации,налудни идеи, параноидни и манийни изживявания,силно безпокойство, страх, агресивно поведение);
-При остри делири от различен произход когато са свързани с двигателно неспокойство, страх и опасност от агресия и автоагресия;
-Гадене и повръщане при болни с тежки заболявания;
-В хирургията за предоперативна подготовка и в случаи на възбуда след операции;
-Като допълнение при терапия на тетанус.

Противопоказания

-При непоносимост към медикамента или някои от съставките му;
-При наличие на тежко чернодробно, бъбречно или белодробно заболяване;
-Тясноъгълна глаукома (повишено вътреочно налягане);
-При остри черепно-мозъчни травми;
-По време на бременност и кърмене

Страничните ефекти

отпадналост, слабост, главоболие, сънливост, нарушение на движенията и на координацията, треперене на краиниците, сухота в устата, запек, гадене, нарушения на сърдечния ритъм, ортостатична хипотония, затруднения при уриниране, сърбеж, обриви и зачервявания на кожата, повешена чуствителност на кожата към светлината, намаление на либидото, потискане на еякулацият, нарушения в менструацията и др.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Статии, свързани

Още от Новини и събития