Грижата за очите трябва да започне още в детска възраст. В първите няколко месеца от живота си детето може да вижда предмети на около 20-25 сантиметра. Към 12-16-та седмица зрителната им острота се подобрява и те виждат все по-чисто и все по-надалеч. С израстването децата постепенно развиват координацията на тялото, ръцете, способността да преценяват разстоянието до даден обект и др.

 

Зрителните проблеми на децата започват да се появяват между 18-ти месец и 4-годишна възраст. Най-честите нарушения са „мързеливо” око (амблиопия) и кривогледството (страбизъм).


 

При амблиопията едното око вижда много по-слабо от другото - доминантно око. Причината за това е, че в ранна детска възраст едното започва да фокусира по-трудно от другото. Информацията, която мозъкът получава от него, не е ясна и точна. Така постепено мозъчната кора започва да пренебрегва зрителната информация, идваща от по-слабо виждащото око и разчита повече на добре виждащото. По този начин спира изграждането на нервни пътища от по-слабо виждащото око и неговото зрение все повече се влошава. Резултатът е, че когато детето порасне, то ще вижда ясно благодарение на здравото си око до момента, в който не се появят зрителни проблеми и с доминантното око. Има много хора, които дори и не подозират, че едното им око не вижда добре и когато отидат на рутинен преглед за острота на зрението, осъзнават разликата между двете си очи.

 

Има случаи и когато амблиопията е двустранна. Тогава, ако не са взети мерки навреме зрението е понижено изключително много, като дори може да се стигне до слепота. Затова от важно зачение е профилактиката още в ранна детска възраст. Само тогава може да се коригира зрението на слабо виждащото око. Смята се, че това може да стане най-късно до 9-10 годишна възраст, след което пораженията са необратими.

 

Лечението включва преглед от детски офталмолог, който трябва да определи най-подходящия диоптър очила, като заедно с тях се предписва носенето на превръзка за по няколко часа на ден на здравото око. Идеята на превръзката е да тренира „мързеливото” око, което постепенно да започне да вижда по-добре. Могат да бъдат приложени и специални капки, които да замъгляват зрението на здравото око, отново с цел тренировка на по-слабо виждащото.

 

При кривогледството (страбизъм) имаме отклонение на едното или на двете очи от зрителната ос в хоризонтална или вертикална посока. Причините могат да са различни - несинхронност на очните мускули, движещи очните ябълки; голяма разлика в диоптрите на двете очи и др.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Важно е да се отбележи, че в първите месеци от живота на детето съществува т. нар. физиологично кривогледство. То е нормално и постепенно се коригира. След 6-ти месец очичките вече трябва да фокусират малки предмети и да е изчезнал физиологичният страбизъм. Освен естетичен дефект, кривогледството може да е симптом и на друго, по-сериозно заболяване, като например тумор. Окото, което се изкривява може да остане „мързеливо”, нарушава се възприятието на детето за предметите и заобикалящия го свят.

 

Лечението бива с очила или оперативно. За да бъдат предотвратени тези и други нарушения в зрението на едно дете, трябва да се започне с профилактиката още от ранна детска възраст. Към 3-годишна възраст вече може да се направи цялостен офталмологичен преглед. Причината за ненавременното откриване на някои от посочените разстройства на зрението е, че когато детето е малко, тудно се разбира, ако има някакъв проблем с очите.

 

Тук е и ролята на родителите да се обръщат към специалист винаги, когато забележат нещо необичайно в очите на своето дете - зачервяване, сърбеж, подуване, сълзене, притваряне на клепачите, поява на ечемик и др.