Значителен ръст на късогледство сред децата на 6-годишна възраст през 2020 г. отчитат изследователи на база мащабно проучване, включващо 123 533 ученици от 6 до 13 години от 10 училища в провинция Шандун. 


Данните са събирани за периода от 2015 до 2020 г., като анализът е проведен в края на миналата година от китайски и американски изследователи. 


Според него от 2015 до 2019 г. тенденцията на нарастване на случаите на късогледство сред децата се запазва стабилна, но през 2020 г. се отчита скок в ръста. Този ръст засяга най-вече децата на възраст между 6 и 8 години, като е най-значителен при шестгодишните. Той се променя от 5,7% до 21,5%. При децата на възраст между 10 и 13 години също има ръст, но той е сравнително незначителен. Според изследователите тревожните резултати несъмнено се дължат на нарасналото време, което децата прекарват в затворено пространство, пред екрани и четейки. Те обаче не могат да дадат обяснение защо зрението на една група деца е пострадало повече отколкото при останалите. Предполага се, че децата от начален етап на обучение все пак са натоварени в по-малка степен от останалите, а същевремнно при тях ръстът на късогледство е най-голям. Предположенията на екипа са, че най-малките ученици са по-чувствителни към външните фактори на средата


Установяването на повишен риск от късогледство при малките ученици следва да провокира намирането на адекватни мерки за превенцията му сред тях при затваряне на училищата, смятат изследователите. На този етап те препоръчват да се мисли за намаляване на екранното време на децата, както и да се въведат ясни инструкции на какво разстояние да се държат устройствата и да се отделя време за игра навън. 


Ограниченото време, което децата прекарват навън, се смята за рисков фактор за миопия. Такива са и продължителното и интензивно ползване на екрани, което поставя зрителния апарат в постоянно напрежение. 


Според прогнозите на Световната здравна организация до 30 години от късогледство ще страда половината население в глобален аспект. Тези прогнози не включват щетите, които епидемичната обстановка наложи. 


От март миналата година децата прекарват значително повече време затворени заради периодичните локдауни. Многократно в общественото пространство по света е повдиган въпросът за риска от ръст на късогледство заради Ковид мерките, което и провокира провеждането на настоящото проучване. 


То е представено в JAMA Ophtalmology.

 

Източник: 
https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2774808