Какво означава злоядо дете? Обикновено това е здраво, енергично дете, което често отказва да се храни. Много от храните, сервирани на масата не са по вкуса му, не харесва така полезните и любими на мама, плодове и зеленчуци, сяда на масата с куп уговорки и често не хапва дори залък от сервираното на масата.

 

Ако детето ви често отказва да се храни първо се уверете, че е здраво и този отказ от храна не се дължи на здравословен проблем. Ако всичко е наред със здравето на детето, то на вас като родители остава тежката задача да се справите със злоядото дете.


 

Много родители, изпаднали в безизходица, заставят детето да яде, след уговорки, заплашване и обещания за нови придобивки. Често дори се принуждават да дават на детето да се нахрани със зрънчо, сладкиш или други не особено питателни храни само и само да хапне нещо. Според психолозите това са двете основни грешки, които родителите на злояди деца допускат.

 

Не забравяйте, че насилването няма да доведе до нищо добро, много често децата съвсем отказват да се хранят и дори приемат храненето като ужасно задължение и го свързват с негативни емоции. А храненето с нездравословни лакомства между основните хранения води до временно засищане, което със сигурност ще попречи на следващото хранене.

 

Когато говорим за захранено дете трябва да намерите правилния подход към детето, без "да се правите на маймуна" на масата и да го заставяте да се храни. Не правете по няколко манджи и не предлагайте различни храни, от това което е сервирано на масата. Предложете разнообразие, но детето не трябва да се чувства по-специално само, защото отказва да се храни. Ако е изяло само коричка хляб, няма нищо. Храна ще има чак на следващото хранене. Не предлагайте никакви междинни закуски.

 

Ако детето е на подходяща възраст, включвайте го в приготвянето на храната. Много често децата обичат да ядат храната, която са приготвили сами. Дайте им детски нож, с който да нарежат варените картофи, позволете им да разбъркат манджата или салатата, да изсипят зеленчуците за супата и т.н. След като храната е готова можете да подканите детето само да си сложи в купичка и да я постави на масата.