Зимните месеци са вълнуващ период от годината особено за децата. Наред с многото удоволствия, които носи снегът, трябва да сме особено внимателни при играта на децата в студеното време.

 

През зимата ниските температури в комбинация със студен вятър могат бързо да доведат до общо охлаждане и измръзване на части от тялото. Ето защо е особено важно правилното облекло особено при малките деца, на които терморегулацията все още не е достатъчно съвършена.


 

Ето няколко съвета по отношение на облеклото, които биха могли да осигуят безпроблемна зимна ваканция:

 • Децата трябва да носят няколко слоя дрехи. Избягвайте обличането само на един пуловер например. Така, ако на детето му стане топло, ще може да съблече единия от слоевете дрехи. Освен това въздухът между отделните дрехи е изолатор и запазва топлината на тялото.
 • Винаги поставяйте шапка. По-голямата част от топлината на тялото се губи през главата на детето. Поради тази причина тя трябва да е защитена.
 • Проверявайте периодично дали дрехите на детето и обувките му не са мокри. Ако това се случи, трябва незабавно да ги смените, за да не се охлади тялото.
 • Ушите трябва винаги да са покрити, тъй като тънката кожа може бързо да измръзне.
 • Препоръчва се носенето на ръкавици без пръсти. По този начин рискът от измръзване на пръстите е по-малък.
 • Ботушите трябва да се водонепромокаеми и да не са прекалено стегнати, така че пръстите на краката да могат да се движат свободно в тях. Така отново се намалява рискът от измръзване.

 

Най-застрашени от измръзване са крайните участъци на тялото. Първоначално кожата се зачервява, което се съпровожда със сърбеж. След това тя става сива и болезнена. Накрая придобива бял цвят и става силно болезнена дори при най-лек допир. След затоплянето могат да се появят и мехури. Ако това се случи, потърсете незабавно лекарска помощ.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При измръзване не търкайте и не разтривайте засегнатата кожа. Подсушете я и завийте детето с одеало. След известно време му дайте топла напитка – най-добре чай. Болката може да се облекчи чрез нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен и парацетамол, дозирани спрямо възрастта и килограмите.

 

 • Никога не оставяйте детето да играе само навън. Децата под 8-годишна възраст трябва да бъдат винаги под надзор на родителите или на друг възрастен.
 • Периодично децата трябва да влизат в затоплено помещение, където могат да пият чай или друга топла напитка.
 • При игра навън винаги нанасяйте слънцезащитен крем на непокритите участъци от кожата. Дори времето да е облачно, опасността от изгаряния на кожата остава.

 

Друга опасност са вирусните заболявания, които през зимата водят до чести респираторни инфекции. Обикновено се касае за т.нар. обикновени настинки. Оплакванията са леки и включват хрема с воднист секрет, запушен нос, лека кашлица, болки в гърлото, леко повишена температура. Детето може да е по-отпаднало, раздразнително и да отказва да се храни. Обикновено специфично лечение не е необходимо, а антибиотиците не са ефективни срещу вирусните причинители. Заболяването се самоограничава в рамките на няколко дни.

 

Какво обаче може да предприемете за подобряване състоянието на детето?

 • Давайте повече течности под формата на чайове и сокове.
 • Препоръчват се промивки на носа с физиологичен или хипертоничен разтвор.
 • При температура над 38,5о С и липса на анамнеза за фебрилен гърч, давайте антипиретик – ибупрофен или парацетамол.
 • Не се препоръчва употребата на потискащи кашлицата лекарствени средства и медикаменти, отпускани в аптеките без рецепта. Те могат да влошат състоянието на детето, ако не са назначени от лекар.
 • Според някои проучвания антихистамините имат положителен ефект за облекчаване на оплакванията, както и инхалациите с физиологичен разтвор.