Желязодефицитната анемия е често срещано състояние в детксата възраст. Обикновено настъпва в резултат от недостатъчен прием на желязо с храната.

 

Към 1 част на материала...


 

Желязото участва в състава на хемоглобина, който има основна функция за пренос на кислород в организма. Недостатъчното му количество води до понижен брой червени кръвни клетки, който са с по-малки размери и по-ниско съдържание на хемоглобин. В резултат се нарушава оксигенацията на клетките в тялото, настъпват нарушения във функцията на мускулите, мозъчната дейност, развитието на организма. При изявен железен дефицит симптомите включват обща слабост, отпадналост, бледа кожа, раздразнителност, намален апетит, гадене, световъртеж, ускорена сърдечна дейност.

 

Как се поставя диагнозата?

 

Първоначално лекуващият лекар снема анамнеза за настоящите оплаквания, хранителния режим, активността, растежа на детето. След това се извършва общ медцински преглед. За диагностициране на желязодефицитната анемия се изследва кръвна картина и съдържанието на желязо в кръвта.

 

По време на първата година от живота на детето има две задължителни профилактични изследвания – на 6 месечна и на 1 годишна възраст. При възникване на съмнение за желязодефицитна анемия могат да се назначат и допълнителни кръвни изследвания за уточняване на състоянието. Това включва изследване на желязото в кръвта и желязосвързващия капацитет (ЖСК). Понякога е необходимо и изследване на изпражненията, за да се установи дали има хронична загуба на кръв с тях.

 

Какво е лечението?

 

Обикновено при деца с желязодефицитна анемия се назначават ежедневна суплементация с желязо под формата на капки, които се приемат 1 или 2 пъти дневно. Мултивитамините, съдържащи желязо, също могат да се използват, но обикновено съдържанието на последното в тях е недостатъчно, за да запъни депата.

 

Препоръчва се препаратът да се дава на гладно или с малко количество храна, за да се осигури максималната му резорбция. Избягайте даването му с храни, съдържащи мляко или енергийни напитки (при по-големите деца), тъй като те пречат на всмукването му през гастроинтестиналния тракт.

 

Фрешът от портокал и други храни и напитки, богати на витамин C, подобряват резорбцията на желязото. В рамките на няколко дни след започване на суплементационната терапия детето трябва да се почувства по-добре и апетитът му да се подобри. В рамките на следващия месец нивото на хемоглобина ще започне да се покачва.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Обикновено обаче терапията трябва да продължи 3-6 месеца, за да се запълнят изчерпаните железни депа. В някои случаи са необходими и по-дълги терапевтични курсове. В по-реди случаи, при тежко изразен анемичен синдром, може да се наложи извършване на кръвопреливане. Това става в болнична обстановка при спазване на всички правила на изкуството.

 

Каква е превенцията?

 

Превенцията на желязодефицитната анемия е от изключително важно значение за избягване на дългосрочните усложнения от лошото снабдяване на организма с кислород.

  • Кърмачетата до 4-6 месечна възраст (в зависимост от това кога е започнало захранването) трябва да се хранят единствено с майчина кърма или адаптирано мляко. При кърмените деца въвеждането на „твърди” храни трябва да започне не по-късно от 6 месечна възраст.
  • Децата под 2 годишна възраст трябва да изпиват не повече от 700 мл мляко на ден. Повечето зърнени храни са обогатени с желязо, така че консумацията им може да предотврати развитието на анемия.
  • Добри източници на желязо са червените меса, сьомгата, жълтъците, риба тон, зеленолистни зеленчуци, обогатени зърнени храни, грах, боб и други. Консумацията на тези храни в комбинация с продукти, богати на витамин C, предотвратява развитието на железен дефицит.