Ако Ви предстои да пътувате с дете до друга държава, е изключително важно да бъдете подготвени. Едно от нещата, които трябва да направите предварително е именно консултация с личния лекар на детето. Тя трябва да се състои поне около 4 седмици преди датата на заминаване, за да се обсъди епидемичната обстановка в съответната държава, възможните рискове и превантивни мерки, които могат да бъдат взети.

 

На първо място всяко дете, на което предстои да напусне страната, трябва да бъде имунизирано спрямо редовния имунизационен календар на България. Ако изостава от графика за имунизиране е добре да се поставят оптимален брой ваксини преди заминаването, за да се осигури максимална защита. Живи атенюирани противовирусни ваксини се поставят около 4 седмици преди датата на заминаване.


 

В зависимост от епидемичната обстановка, сезона, в съответната дестинация, както и възрастта на детето. Съществуват специализирани ваксини, които могат да бъдат поставени при пътуване:

 

Хепатит А

При деца над 1 година се прилага ваксина (Havrix) - инактивиран хепатит А вирус. За осигуряване на дългосрочен имунитет е необходима втора, бустерна доза, между 6 и 12 месеца след първата.

 

От раждането до 1 година се прилага имуноглобулин (Ig). За тази възрастова група се счита, че рискът от заразяване е по-нисък, особено, ако детето е на кърма. При приложенеито на имуноглобулин, трябва да се съобрази поставянето на MMR (морбили паротит рубеола), като тя трябва да се постави минимум 2 седмици преди и 3 месеца след Ig.

 

Грип

Деца над 6-месечна възраст се ваксинират, с инактивирана ваксина, а над 2 години, с жива атенюирана, като се прилага съответната сезонна ваксина. Поставянето на първата противогрипна ваксина трябва да бъде поне един месец преди плануваното пътуване.

 

Японски енцефалит

Заболяването се пренася от комари и се среща в много части на Азия. Само под 1% от заразените развиват клиника, като при появата на симптоми смъртността достига 30%, а рискът от развитие на последващи неврологични нарушения достига 50%. Рискът за децата е по-висок от този за възрастни.

 

Поставя се инактивирана ваксина(Ixiaro), за деца над 2-месечна възраст. Прилага се бустерна доза 1-2 години след първата.

 

Менингококи

За Европа е лицензирана конюгирана четиривалентна ваксина (Nimenrix). Прилага се от 12-месечна до 55-годишна възраст. На третата година се поставя бустерна доза.

 

Честотата на заболяване с Neisseria meningitidis е най-висока в така наречения “менингококов пояс“, който обхваща африканските териториите под Сахара. Епидемии се развиват в сухия период от декември до юни, като най-често се изолират серогрупа А и С.

 

Бяс

Заболяването е ендемично в много части на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Заразяването става при ухапване от заразено животно или контакт на открита рана със заразена слюнка. Профилактиката може да бъде преди или след контакта. Ако ще пътувате до страна, където често се среща бяс, е добре детето да бъде имунизирано. Децата са по-високорискови за заразяване, освен че обичат да общуват с животни, съществува риск и да не ви кажат ако бъдат ухапани. Лечението след ухапване включва възможно най-бързото почистване на раната със сапун и антисептични средства и поставянето на ваксина и имуноглобулин;

 

Жълта треска

Разпространена е в тропическите райони на Южна Америка и Африка.

 

Жълтата треска е трансмисивно заболяване, което се пренася от комари от вида Aedes aegypti. Протича с втрисане температура, главоболие и болки по мускули и стави за 2-4 дни. При тежките случаи след кратък период на подобрение, започва втора фаза с чернодробно ангажиране.

 

Ваксинират се деца над 9 месеца, с жива атенюирана ваксина. Забранено е ваксинирането на деца под 6 месеца, поради високия риск за развитие на ваксино асоцииран енцефалит. За деца от 6 до 9 месеца, може да се приложи само след консултация със специалист.

 

Пълен списък с държавите, в които е разпространена жълтата треска можете да откриете на сайта CDC (Centers for Disease Control and Prevention), в последното издание на CDC's Yellow Book (Health Information for International Travel) - Yellow fever.

 

Библиография: 

Nelson textbook of pediatrics 20th edition,

Authors: Robert M. Kliegman & Bonita M.D. Stanton & Joseph St. Geme & Nina F Schor;

CDC's Yellow Book (Health Information for International Travel);