Съвременният родител понякога се оказва подложен на различни изпитания, като едно от най-сериозните е пътуването до друга държава, с дете! В наши дни, децата пътуват все по-често и до все по-екзотични дестинации, което ги излага на нови рискове от травми и заболявания, типични за новото място, което посещават.

 

Пътуването може да бъде с цел туризъм, посещение на роднини, обучение в чужбина, доброволстване и др. За да премине всичко гладко и да се насладите на почивката, на първо място е от значение детето да е здраво, за да се чувства комфортно. При посещение на нова държава винаги съществува риск детето да се разболее от типичните за територията заболявания. Определящи са редица фактори както отстрана на детето (възраст, подлежащи заболявания и др.) така и отстрана на новото място (стандарт на живот, климатични условия, епидемична обстановка и др.).


 

Когато на детето му предстои пътуване, е много важно своевременно да се осъществи предварителна консултация с лекар. В някои държави има специалисти по медицина на пътуващите. У нас съответната консултация може да се потърси от личния лекар на детето или специалист по инфекциозни болести.

 

Консултацията трябва да се осъществи между 4 и 6 седмици преди датата на заминаване, за да може да се направят необходимите ваксини. Ако детето има подлежащо хронично заболяване, трябва да се осигури определено количество от поддържащата терапия, както и да се набавят някои важни лекарства за най-честите проблеми като диария на пътуващия и срещу конкретни типични за района заболявания като малария.

 

При всяко пътуване с дете трябва да се организира и надежден достъп до медицинска помощ. Проучете условията на застраховките, които сключвате, имайте предвид, че при оказване дори на спешна медицинска помощ в друга държава е напълно възможно да се наложи да заплатите част от услугите. При контакт с агенцията или хотела, в който ще бъдете настанени, се информирайте за условията за оказване на спешна помощ при нужда - телефони за връзка, както и точната локация на най-близката болница.

 

Добре е да разполагате с аптечка, която да включва минимум:

 • Температуропонижаващо и обезболяващо средство от групата на нестероидните противовъзпалителни (НСПВС) -парацетамол, нурофен, аналгин. Формата трябва да е съобразена с възрастта на детето и индивидуалната му чувствителност;
 • Противоалергично средство - антихистамин (диметинденов малеат (Фенистил), деслоратадин (Ериус);
 • Готови перорални рехидратиращи разтвори - най-удобният вариант са индивидуално опакованите форми на прах, които са дозирани специално за деца;
 • Антибиотичен крем или маз;
 • Превързочни материали - лепенки, бинт, марли;
 • Репелент;
 • Слънцезащитен крем минимум SPF30;

 

За децата с подлежаща асма осигурете НОВ пълен флакон бронходилататор и перорални контикостероиди, за да можете адекватно да реагирате и да окажете помощ при астматичен пристъп по време на самото пътуване, както и на новото място.

 

За всички деца с прояви на алергия (ангиоедем, анафилактични реакции или тежки алергични реакции от храна или насекоми) трябва да разполагате с удобен за инжектиране епинефрин (EpiPen), както и антихистамини;

 

Бъдете предпазливи при купуването на лекарства, в някои държави (предимно за развиващите се), контрола и качеството на лекарствата са силно занижени.

 

При транспорта на жизненоважни лекарства като инсулин, антималарийни средства и др., те трябва да бъдат в оригиналните кутии опаковани според стандарта за съхранение. Винаги носете със себе си рецептата, по която са отпуснати.

 

Всяко дете, което предстои да напусне страната трябва да бъде имунизирано спрямо редовния имунизационен календар на България. Ако изостава от графика за имунизиране, е добре да се поставят оптимален брой ваксини преди заминаването, за да се осигури максимална защита. Живи атенюирани противовирусни ваксини се поставят около 4 седмици преди датата на заминаване.

 

В заключение, основните неща, за които трябва да се погрижите, преди да посетите друга държава с дете са:

 • Консултация с личния лекар, за да обсъдите необходимостта от поставяне на редовни и допълнителни ваксини;
 • Аптечка с всичко от първа необходимост;
 • Здравна застраховка;
 • При децата с подлежащи заболявания - консултация с лекуващия лекар и допълнителни количества от поддържащата терапия.