Затлъстяването при децата е истински здравословен проблем, защото е рисков фактор за сърдечносъдови заболявания в зряла възраст.

 

Децата със затлъстяване са изложени на повишен риск от развитие на хипертония и диабет тип 2 както в детството, така и в зряла възраст.


 

Хипертонията е основният сърдечносъдов рисков фактор, а сърдечносъдовите заболявания са първата причина за леталитет в света.

 

Наднорменото тегло в детска възраст не е свързано само с по-висок риск от инфаркт или инсулт впоследствие.

 

Ново проучване е установило връзка между затлъстяването в ранна възраст и развитието на деменция в зряла възраст.

 

Как затлъстяването при децата влияе на паметта?

Известно е, че децата, които развиват мускулна сила, добра кардиореспираторна форма и издръжливост чрез спорт, имат по-добро здраве в зряла възраст.

 

По-добрата форма при възрастните също е свързана с по-нисък риск от развитие на деменция по-късно в живота.

 

Въпреки това пряката връзка между детското затлъстяване и риска от деменция не е била ясно проучена.

 

Това е първото проучване в света, което е анализирало влиянието, което физическото състояние на детето оказва върху когнитивните способности - памет, капацитет за учене и решаване на проблеми в средна възраст.

 

За таци цел изследователи от Университета Монаш са проследили 1200 участници в продължение на повече от 30 години:

  • През 1985 г. участниците са били на възраст между 7 и 15 години и са били част от австралийско проучване, разглеждащо влиянието на затлъстяването върху здравето на децата впоследствие.
  • По това време се е оценявало физическото състояние на децата: кардиореспираторна способност, мускулна сила, мускулна издръжливост и антропометрия - съотношение талия-ханш.
  • Между 2017 и 2019 г, когато са били вече на възраст между 39 и 50 години,  тяхната когнитивна функция е била оценена чрез серия от тестове.

Физическата активност защитава мозъка

Анализирайки резултатите, изследователите са установили, че децата с най-високи нива на кардиореспираторна и мускулна форма и по-ниско средно съотношение на талията към ханша имат по-високи резултати в зряла възраст при тестове за скорост на обработка на информацията и внимание, както и за глобална когнитивна функция.

 

Въпреки това възрастните, които са били със затлъстяване като деца, са имали по-лоши резултати при когнитивните тестове и следователно по-висок риск от деменция в по-късна възраст.

 

Резултатите са публикувани в Journal of Science and Medicine in Sport.

Какво е значението на превенцията?

Обикновено свързваме деменцията с много напреднала възраст, но това не е точно така.

 

Очевидно симптомите се засилват с годините, но в мозъка настъпват промени много по-рано.

 

Така на 50-годишна възраст може да се появят вече първите признаци на загуба на когнитивни способности.

 

Когато говорим за познание, имаме предвид способността ни да помним, мислим, разсъждаваме, общуваме и решаваме проблеми.

 

С годините мозъкът остарява и е нормално да има някакво когнитивно влошаване, но типичното за възраста влошаване няма общо с деменцията.

 

Всяка година в света се диагностицират повече от 7 милиона нови случая на деменция.

 

А до 2050 г. се очаква разпространението на деменцията да нарасне със 116% в развитите страни и с 264% в останалите държани.

 

Все още няма ефективни лекарства за лечение на деменция, но е известно, че почти 40% от диагнозите на деменция в световен мащаб могат да бъдат избегнати или забавени чрез модифициране на рисковите фактори като начин на хранене и физическа активност.

 

Добрите навици на живот трябва да се прилагат от детството, за да живеем по-дълго и по-здравословно.

 

Заседналият начин на живот и диетата, богата на мазнини и захари, благоприятстват затлъстяването, а това увеличава риска от диабет и висок холестерол.

 

Високите нива на глюкоза и липиди в кръвта са вредни не само за здравето на сърдечносъдовата система, но и са много вредни за мозъка.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/ninos-obesos-riesgo-demencia-mayores_7347

https://www.sabervivirtv.com/actualidad/ninos-seis-siete-anos-tienen-mas-riesgo-obesidad_6172