Ново проучване показва, че при тийнейджъри с наднормено тегло рискът за развитие на диабет тип 2 и инфаркт е значително по-висок, дори и след последващо смъкване на килограмите.


Налице е и склонност към други здравословни проблеми, които могат да се развият след 30-40-годишна възраст. Юношеството се оказва важен период, в който наддаването на килограми може осезаемо да повлияе в дългосрочен план върху здравето, според автора на изследването д-р Джейсън Нагата, асистент по педиатрия в Калифорнийския университет.


Все още как точно теглото през тийнейджърските години влияе на нашето бъдещо здраве не е напълно изяснено, но рискови фактори, са започващите още от тогава отлагания по вътрешната страна на артериите, както и развитие на инсулинова резистентност.За проучването са анализирани данни от 12 300 юноши, които са били проследявани в продължение на 24 години, като част от Националното надлъжно проучване на САЩ за здравето на юношите и възрастните. Изследователите проследяват резултатите по индекса на телесна маса - мярка за телесни мазнини, въз основа на височината и теглото. Значение за проучването имат още възрастта и полът.


В сравнение с тийнейджъри, които са имали по-ниски индекси на телесна маса, подрастващите с по-високи стойности са имали близо 9% повишен риск от развитие на диабет тип 2, 0,8% по-голям риск от инфаркт, и то още на 30-40 години.


Изследователите вземат под внимание и други фактори, за които е известно, че влияят върху здравословното състояния - етническа принадлежност, употреба на цигари, прием на алкохол и други.


Според д-р Нагата родителите трябва да насърчават тийнейджърите да развиват цялостно здравословно поведение – както редовна физическа активност, така и балансирано хранене. Лекарите трябва да вземат под внимание и проследяване на фактори като наднормено тегло и затлъстяване при подрастващите.


Резултатите са публикувани на 21 юни в онлайн изданието на Journal of the American College of Cardiology. Заключението на авторите е, че това, което ядем през първите години на нашия живот оказва влияние върху това по какъв начин може да боледуваме впоследствие.


Специалистите препоръчват насочване към нискомаслена, пълнозърнеста, растителна диета. Ежедневните упражнения също са важна част от здравословния начин на живот, които не бива да бъдат подценявани.


Източници:
Obesity in teens raises adult diabetes risk, even after weight loss (medicalxpress.com)
CardioSmart, the patient education arm of the American College of Cardiology, offers more advice on how to prevent obesity in kids