Затлъстяването в детска възраст има влияние както в психологически, така и в здравен аспект. То може да доведе до сериозни усложнения и заболявания, каквито са диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания, бронхиална астма, сънна апнея, хипертония, мастен черен дроб, гастроезофагеален рефлукс и други. При децата със затлъстяване често се наблюдава метаболитен синдром. Това е съвкупност от прояви - хипертония, нарушен глюкозен толеранс, дислипидемия и повишено натрупване на висцерални мазнини. Тези фактори значително увеличават сърдечносъдовия риск. Инсулиновата ризистентност, високите нива на инсулин и оксидативния стрес също увеличават риска от развитие на метаболитен синдром.

 

Натрупването на холестерол и последващите атеросклеротични изменения на кръвоносните съдове за характерни при затлъстяване в детска възраст. Наблюдават се високи стойности на триглицеридите и свободните мастни киселини, както и ниски нива на “добър” HDL холестерол и повишени нива на “лош” LDL холестерол. Затлъстяването при децата е свързано с четири пъти по-висок риск от развитие на нарушен глюкозен толеранс и диабет тrm 2. Често това състояние се свързва с развитие на акантозис нигриканс - повишено отлагане на пигменти и удебеляване на кожата в областта на сгъвките.


 

Високият индекс на телесна маса е свързан със значителен риск за развитие на хипертония в детска възраст. Мастната тъкан не служи само за съхранение на енергийните запаси. Тя изпълнява и ендокринни функции. Провъзпалителните адипокини, каквито са лептина, резистина и интерлевкин-6 водят во повишено активиране на симпатиковата нервна система, което влияе на бъбречните съдове. Рискът от хипертония се повишава и при високи нива на инсулина в кръвта. Това предизвиква задържане на натрий и течности, повишdва концентрация на калций в клетките и активиране на симпатиковата нервна система.

 

Чернодробната стеатоза - мастен черен дроб е често усложнение на затлъстяването в детска възраст. Това увеличава риска от развитие на стеатохепатит, цироза и хепатоцелуларен карцином. Високите нива на инсулин също допринасят за развитие на мастен черен дроб. При децата със затлъстяване се наблюдава повишена честота и обостряне на астмата. Връзката между двете състояния се дължи на възпалителни процеси и оксидативен стрес. Сънната апнея е друго усложнение на затлъстяването в детска възраст. Това съсояние води до влошаване на качеството на живот, нарушаване на съня и доставянето на кислород до тъканите.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570613/