Здравето на очите на децата е от много голямо значение за тяхното нормално развитие. Контактът на децата със заобикалящия ги свят се случва с помощта на тяхното зрение. По този начин те се учат много по-бързо. Следователно нарушенията на зрителната система при тях, биха могли да повлияят на тяхното нормално развитие.

 

Детският организъм, както и всички системи и органи в него, се развиват изключително бързо. Поради тази причина в детска възраст профилактичните прегледи и изследвания са много важни. С тяхна помощ е възможно поставянето на ранна диагноза и своевременно лечение. Тези фактори значително подобряват прогнозата при различните състояния.


 

Детството е критичен период за развитието на зрението. Визуалните умения започват да се развиват още по време на бременността и продължават своето развитие докато детето расте. Неоткритите нарушения със зрението могат да причинят изоставане във физическите и когнитивните способности на децата.

 

Тъй като зрението на бебето се развива още по време на бременността, в този период е от изключителна важност да не се консумират токсични за плода вещества. Те могат да причинят сериозни нарушения в зрението, както и в други системи.

 

При раждането бебетата виждат само черно, бяло и нюанси на сивото. Бебетата не са в състояние да фокусират върху предмети в продължение на няколко месеца и могат да виждат само очертанията на различните обекти.

 

С развитието те започват да различават цветове с по-висок контраст. До шестмесечна възраст детето може да различава отделните цветове, има по-остро зрение и започва да развива координацията между неговите ръце и очи.

 

Препоръчително е първият очен преглед на детето да бъде на шест месеца, за да се провери развитието на зрителната система. По-ранното установяване на проблеми със зрението може да предотврати по-сериозни затруднения в развитието на детето.

 

В периода между 6 месеца и 1 година биха могли да се установят нарушения като страбизъм (кривогледство). Страбизмът представлява зрителен дефект, при който очите не са симетрично разположени. В зависимост от тежестта на състоянието, както и момента на диагностициране биха могли да се приложат различни методи на лечение. Ранното поставяне на диагнозата страбизъм може да предотврати необходимостта от хирургична интервенция.

 

Нарушенията в зрителната острота се откриват по-късно, обикновено около 3-годишна възраст. Следователно следващия профилактичен преглед, независимо дали детето има оплаквания или не, трябва да бъде на тази възраст. В някои случаи, при наличие на по-явни изменения, е възможно и по-ранното им установяване. Цялостният офталмологичен преглед преди започване на училище осигурява достатъчно време за диагностициране и коригиране на налични проблеми със зрението.

 

На около 3-4-годишна възраст координацията между зрението и ръцете на децата се подобрява, както и техните фини двигателни умения. Това е очевидно, тъй като то се справя много по-добре с пъзели или строителни играчки. Тяхната визуална памет също се подобрява, което им позволява да копират форми като кръгове например, докато рисуват. Те биха могли да разкажат история по визуални спомени, както и да разграничат повечето изображения от офталмологичната таблица.

 

Между 4-6 години децата развиват способността си за разпознаване на букви и обекти. Започва развитието на умения като четене, подобрява се и конвергенцията - координираното движение на двете очи. Това помага на детето да следва думите отляво надясно през страницата. Когато двете очи работят добре заедно, възприятието за дълбочина е напълно развито. Това помага на детето да прецени разстоянията между обектите и себе си. При по-добри възприятя за дълбочина детето се чувства комфортно да спортува или просто да се движи уверено в света.

 

Здравето на зрителната система е много важно за нормалното цялостно развитие на детето. Поради тази причина редовното ѝ проследяване и провеждане на профилактични прегледи е от голямо значение.

 

В повечето случаи децата нямат конкретни оплаквания, които да насочат родителите към офталмолог. Въпреки това понякога биха могли да се наблюдават различни симптоми като:

 • Зачервяване, сърбеж или сълзене от очите;
 • Поява на секрет;
 • Присвиване или често търкане на очите;
 • Покриване или затваряне на едното око, за получаване на по-ясен образ;
 • Накланяне на главата;
 • Чувствителност или избягване на светлина;
 • По-често мигане;
 • Липса на концентрация, особено в училище;
 • Държане на предмети близо до лицето;
 • Непохватност;
 • Оплакване от главоболие или болка в очите;
 • Избягване на дейности, изискващи зрение от разстояние;
 • Проблем с фокусирането или осъществяването на зрителен контакт;
 • Видимо изкривяване на очите;
 • Трудност при проследяване на предмети или хора с поглед;
 • Избягване на дейности като четене, спортуване или гледане на телевизия.

 

Според Американската асоциация по оптометрия бебета трябва да имат поне един очен преглед между 6–12 месеца. За децата в предучилищна възраст - между 3 и 5 години поне един преглед в този период. В училищна възраст - между 6 и 17 години се препоръчва провеждането на профилактични прегледи поне веднъж преди първи клас и последващи годишни прегледи преди започване на учебната година.

 

Референции:

https://sanclementeoptometry.com/how-often-do-children-need-an-eye-exam/

https://perryeyecare.com/how-often-should-a-child-get-an-eye-exam/

https://skyvisioncenters.com/eye-health-and-diseases/vision-development/

https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/children-vision-development

https://www.optometrists.org/childrens-vision/guide-to-visual-development/guide-to-vision-development/