След раждането на детето всяка майка се засипва от важни неща, които трябва да прави за бебето си – кърмене, къпане, масаж, дрешки и какво ли още не. На много места можете да видите, че и четенето на книжки още от най-невръстна възраст е изключително важно за развитието на детето. Нека да кажем, че четенето не само е важно, но и нещо, което може да донесе голямо удоволствие както за вас, така и за детето.

 

Кога да започнем? Много специалисти твърдят, че с четенето е добре да се започне още около втория месец. Тогава основното сетиво на детето е слухът. Можете да му четете докато го кърмите или докато му правите масаж. Добре е да избирате текстове в рими, които имат мелодия. Твърде вероятно е на детето да не му хареса да му четете, не настоявайте, но и не се отказвайте.


 

Детето след 2,5 години вече разбира и може с интерес да седне до вас и да ви слуша. Ако детето не иска да слуша текста в книжката, можете да измисляте подобен текст, който е свързан с ежедневието му. Когато детето не иска да слуша, не го насилвайте, но продължете с опитите и не спирайте да му предлагате да четете заедно.

 

Какви ползи носи четенето на детет? Редовното четене стимулира развитието на езика, тъй като децата обичат да учат нещо ново и всяка нова дума е интересна. Също така четенето подобрява вниманието и концентрацията на детето. Научаването на повече думи в по-ранна възраст носи по-големи шансове на детето в училище и в професионалното развитие.

 

Изгражда умения за слушане и развиват въображението. Можете да питате детето как си представя вълка от приказката или как биха могли козлетата да се спасят от него. Питайте го за сюжета на историята, това може да доведе до нови въпроси от негова страна, което е положителен признак, че детето разбира това, което му четете. Разбирайки сюжета на текста, детето ще има желание за нови и нови книжки.