Ползите за повишаване на имунната защита от ваксината срещу туберкулоза могат да се наблюдават при кърмачетата до повече от една година след ваксинация.

 

Това е показало ново проучване, ръководено от Детския изследователски институт на Мърдок (MCRI) и публикувано в Science Advances.


 

Учените са установили как BCG ваксината, която е била разработена за предотвратяване на риска от туберкулоза, може да доведе до развиване на "обучен имунитет", продължаващ повече от 14 месеца след поставяне на ваксината.

 

Рандомизираното контролирано проучване е включвало 130 бебета от Мелбърнското проучване за кърмачета: BCG за превенция на алергии и инфекции (MIS BAIR) и модели на клетъчни линии за изследване на реакцията на имунната система към BCG ваксинация.

 

На участниците е била поставена ваксината в рамките на 10 дни след раждането.

 

Учените поясняват, че 14 месеца след ваксинацията с БЦЖ се е наблюдавал процес на препрограмиране, при който гените се изключват или включват в специфичен тип кръвни клетки, наречени моноцити.

 

Нецелевите ефекти на БЦЖ ваксината срещу редица вируси се обясняват отчасти с препрограмирането на начина, по който гените функционират в моноцита поради екологични и поведенчески фактори, поясняват учените.

 

Препрограмирането на моноцитите, които са клетки, за които преди се смяташе, че нямат капацитет за имунна памет, води до развитие на обучен имунитет.

 

Учените поясняват, че нецелевите ефекти са били идентифицирани за първи път в Африка, където при децата, ваксинирани с БЦЖ, се е наблюдавало понижение на общия леталитет.

 

Известно е, че нецелевите ефекти са продължили повече от година, но предишни проучвания, разглеждащи свързаните с БЦЖ промени в имунните клетки, се наблюдават само един месец и три месеца след ваксинацията при възрастни.

 

За първи път е установено как БЦЖ ваксината може да има дълготраен ефект върху имунната система на бебетата.

 

Тъй като БЦЖ ваксината се поставя в много голяма част на бебета, това проучване е важно, тъй като констатациите при възрастни невинаги са валидни при деца.

 

Изследователите поясняват, че следващата стъпка е да се установи какво въздействие оказва този ранно обучен имунитет по-късно в детството и в зряла възраст.

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1126/sciadv.abn4002

https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.abn4002