Децата в начална училищна възраст, които спят по-малко от девет часа на нощ, имат значителни разлики в определени области на мозъка, отговорни за паметта и интелекта, в сравнение с тези, които спят препоръчителните девет до 12 часа на нощ.

 

Това показва ново проучване, ръководено от изследователи от Медицинския факултет на Университета на Мериленд (UMSOM).
 


Такива разлики са били свързани с по-големи проблеми с психичното здраве, като депресия, тревожност и импулсивно поведение, при тези деца, които не са спали достатъчно.
 

Недостатъчният сън е свързан също с когнитивни затруднения с паметта, решаването на проблеми и вземането на решения.

 

Констатациите са публикувани в списание The Lancet Child & Adolescent Health.

 

Американската академия по медицина на съня препоръчва на децата на възраст от 6 до 12 години да спят редовно от 9 до 12 часа на нощ, за да поддържат оптимално здраве.
 

Досега нито едно проучване не е изследвало дълготрайното въздействие на недостатъчния сън върху неврокогнитивното развитие на децата в предюношеска възраст.

 

Учените са анализирали данни, събрани от повече от 8300 деца на възраст от девет до 10 години, които са били включени в проучването за когнитивно развитие на мозъка при юноши (ABCD).
 

Те са изследвали ЯМР изображения, медицински досиета и анкети, попълнени от участниците и техните родители по време на записването и при двугодишното последващо посещение когато са били на възраст от 11 до 12 години.
 

Финансирано от Националния институт по здравеопазване (NIH), проучването ABCD е най-голямото дългосрочно проучване на развитието на мозъка и здравето на децата.

 

Установено е, че децата, при които сънят е бил недостатъчен - по-малко от девет часа на нощ, в началото на проучването, са имали по-малко сиво вещество или по-малък обем в определени области на мозъка, отговорни за вниманието и паметта, в сравнение с тези, които спят достатъчно. 
 

Тези разлики се запазват след две години - откритие, което предполага дългосрочна вреда за тези, които не спят достатъчно.

 

Това е едно от първите открития, които демонстрират потенциалното дългосрочно въздействие на липсата на сън върху неврокогнитивното развитие при децата.
 

Това изследване също така осигурява значителна подкрепа за настоящите препоръки за сън при деца, поясняват учените.

 

При последващи оценки изследователският екип е установил, че участниците в групата, които спят достатъчно, са склонни постепенно да спят по-малко в продължение на две години, което е нормално, когато децата навлизат в юношеството години, докато моделите на съня на участниците в групата с недостатъчен сън не се променят много.

 

Изследователите са контролирали социално-икономическия статус, пола, статуса на пубертета, както и други фактори, които биха могли да повлияят на продължителността на съня при децата и да повлияят на мозъка и познавателните способности.

 

Важно е да се насърчават здравословните ежедневни навици, включително и достатъчните часове сън, придържането към редовен режим на сън, насърчаване на физическата активност през деня, ограничаване на времето пред екрана и премахването на употребата на електронни устройства един час преди лягане.

 

Сънят често може да бъде пренебрегван по време на натоварени дни, изпълнени с домашни и извънкласни дейности.
 

Сега се установява какво влияние може да има това за развитието на детето.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-07-children-lack-detrimental-impact-brain.html

https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S2352464222001882