На 14 май ще се проведе първото събитие на Puls.bg, на което ще се представи полезна информация за бъдещи и настоящи родители по горещи въпроси, свързани с бременността, раждането и здравето и емоциите на детето до 3-годишна възраст. Петима специалисти ще обобщят познания и опит, за да ни дадат важни съвети в пет направления, свързани по директен или индиректен начин със здравето на детето.

 

Д-р Пламен Масларски е лектор по тема, по която може да се говори много – детско здраве. Той ще ни представи най-важното, което можем да ползваме като отправна точка в грижите за здравословното състояние на детето в първите му години след раждането. Ще ни запознае с особеностите на болното дете, така че да улавяме заболяването му с първите признаци и знаем как правилно да го обгрижваме. Ще получим готов опит за това как да реагираме при най-честите спешни случаи в тази възраст, като задавяне с чуждо тяло. Заедно с него ще потърсим и отговор на въпроси, които остават винаги актуални. Ето някои от акцентите...


 

 

Д-р Масларски, защо децата често боледуват, тръгвайки на ясла?


Защото, първо, възрастта, в която става това събитие, е най-уязвимата. Детето обикновено тръгва на ясла между годинка и три години. Тогава вече не съществува пасивният имунитет, получен от майката преди раждането и с кърменето. Тепърва организмът му е започнал да изработва свой собствен имунитет, но той все още е незрял и неизграден.


Второ, в яслата децата попадат в среда, която е много по-враждебна, отколкото тази осигурявана им у дома. Отглеждат се в семейства с едно, две деца. Това определя ограничено излагане на неблагоприятни фактори...


Трето, в тази възраст се проявяват грешките при отглеждането – изнеженото дете, късно лягащото дете... Всичко това дава отражение върху здравния статус на детето.

 

Кои са най-честите здравословни проблеми, с които се сблъскват родителите на деца от 0 до 3 години?

 

По принцип, първо, това са проблемите с адаптацията и още неизградената представа на родителите за здраво/болно дете. В този период те трудно могат да преценят кое е патология и кое е норма. Понякога това е нелека задача и изисква опит и познания.


Втори по честота са острите заболявания – на храносмилателната, дихателната и, по-рядко, на отделителната система.


В този списък, за съжаление, се нареждат и проблеми като непоносимост и алергичните реакции към храни и други субстанции.
 

Трудно ли е днес да се открие педиатър и кое е най-важното, което трябва да знаят родителите при контакта си с него?

 

Смея да кажа, че в страната ни педиатрите са добре подготвени специалисти и съвестни хора. Те са добронамерени и действията им целят да помогнат на детето, за което имат необходимите познания и опит. Съветът ми е при грижите за детето родителите да се доверяват повече на педиатрите, вместо да черпят информация от други източници.

 


Повече по тези въпроси можете да научите на 14 май, в Парадайз център, бул. "Черни връх 100", София. На форума на Puls.bg д-р Масларски ще отговаря директно и на вашите запитвания, свързани с детското здраве.
 

Входът на форума е свободен. Необходимо е единствено да се регистрирате тук, където можете да се запознаете с останалите лектори, програмата и друга справочна информация.