При навършване на 4-месечна възраст, повечето здрави деца могат да започнат захранване. В първите месеци от захранването следва да се въведат по няколко вида от повечето основни храни (зеленчуци, плодове, месо, жълтък, безглутенови и глутенови каши) и детето спокойно да се запознае с новите вкусове и текстури. С първата захранваща храна (зеленчуково, плодово пюре или каша), се случва първата среща с храна различна от кърмата или адаптираното мляко. В хода на захранването усвояват и осъвършенстват процеса на дъвкане, който има отношение към сформирането на речта на по – късен етап.


Кърмачето се ражда с добре развит гълтателен, сукателен и рефлекс на избутване с езика(има протективна функция, предпазва от поглъщане на предмети различни от гърда/биберон). В хода на развитието рефлекса на избутване с езика изчезва, бебето започва да стои седнало, укрепва осевата мускулатура и проявява все по – голям интерес към храната за възрастните. Постепенно се развива и дъвкателният апарат – започва появата на първите зъби и се скъсяват интервалите между млечните хранения. Всичко изброено по-горе се определя като признаци на готовност за захранване. След като забележите тези промени в бебето, следва да обсъдите с личния лекар, кога е най – подходящия момент да започнете.


Подготовката за захранване на кърмачето изискава добра координация между родителите и проследяващия личен лекар. Съвременните препоръки за начало на захранванетоиздадени от ESPGHAN, EFSA и WHO определят като оптимален времеви прозорец за предлагане на първа захранваще храна периода между 4 и 6 навършени месеца. За недоносените деца се прилага коригирана възраст, спрямо термина, като при тях се предпочита по – ранно заранване съобразно индивидуалните нужди, като особено внимателно се подхожда при налични подлежащи заболявния(вродени сърдечни малформации, бронхопулмонална дисплазия и др.).


Какво е нужно, за да започнем захранване?

  • По време на хранене, детето е добре да стои на самостоятелно столче, което осигурява добра опора. Част от децата седят стабилно седнали още преди края на 6тия месец, но друга част имат нужда от допълнителна опора и до края на 7-мия месец. При избора на столче за хранене трябва да се обърне внимание да може да се почиства лесно, детето да се поставя и вади безопасно и бързо и да е стабилен, а всички допълнителни екстри(сгъване, колелца, цвят и т.н.), се съобразяват с личните нужди на семейството.
  • Съдовете, в които се сервира храната. Осигурете здрави и удароустойчиви съдове, тъй като какъвто и да е темпераментът на детето, то непременно ще изпита здравината ѝ. Лъжичките, с които се започва захранването, са с най-малък размер 2 – 2,5 г. Съдовете и приборите за хранене, не е нужно да се стерилизират. Достатъчно е старателно измиване и подсушаване.
  • Храната, която предлагате, може да бъде промишлено или домашно приготвена. При избора на готови пюрета и каши, следва старателно да проверявате етикета със съдържание на всяко бурканче. На етикета е отбелязано с цифра консистенцията на храната (4+, 6+ - финно пасирана, 8+ съсържа парченца, 12+намачкана храна). Повечето пюрета са направени от 2 и повече съставки, тъй като се добавят нишестета с идеята да се балансира съотношението на въглехидрати, мазнини и белтъчини в порцията. Когато комбинирате няколко пюрета или добавяте домашно приготвени съставки, следва да се предвиди съдържанието на готовата смес. Първите 3 захранваши храни се предлагат като самостоятелно пюре, след което може да правите комбинация от два три и повече зеленчука или плодове.
  • Домашно приготвеното пюре, може да се приготви от варени, печени или приготвени на пара плодове и зеленчуци. Винаги залагайте на продукти с доказан произход и качество. Не използвайте изгнили зеленчуци или продукти с изтекъл срок на годност. Готвенето на пара позволява бързо и лесно да се постигне добра консистенция на продукта, като при този метод оптимално се запазват вкусовите и хранителните качества.

Следва продължение...
 

Библиография:

1.https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infant-and-young-child-feeding;

2.Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

3.https://naspghan.org/wp-content/uploads/2020/03/March-2020-Article-E-JPGN-19-554Health_Impacts_of_Early_Complementary_Food-1.pdf