Закаляването е чудесен начин за предпазване на детето от грип, настинки и други инфекциозни заболявания. То оказва положителен ефект върху съня и апетита и позволява на детето да расте здраво и жизнено.

 

Препоръчва се закалителните процедури да започнат през лятото. Това е моментът, в който могат да се използват всички благоприятни фактори на околната среда – вода, слънце и въздух.


 

За да се започне закаляването, е необходимо детето да бъде напълно здраво. Освен това даването на личен пример е от особено значение за децата, ето защо се препоръчва родителите също да участват активно в процеса. Така детето няма да се страхува и ще възприема процедурите с интерес.

 

Как да закаляваме детето от първия месец на раждането?

Първите закалителни процедури на новороденото са т.нар. въздушни бани. За целта преди хранене децата се събличат и се оставят така за 1-2 минути. Температурата на стаята трябва да е между 22-24оС.

 

Децата са особено чувствителни към липсата на свеж въздух. Пребивавайки продължително време в лошо проветрени помещения, те стават летаргични и раздразнителни. Могат да се развият нарушения в съня, загуба на апетит, гадене, главоболие, анемия. Поради тази причина стаята трябва да се проветрява достатъчно често, за да се осигури необходимият свеж въздух.

 

Особено полезни са разходките на открито. При новородените деца се препоръчва първата разходка да продължи 15-20 минути, като температурата навън не трябва да е под 10-15оС и не трябва да бъде ветровито. Продължителността на разходките трябва да се увеличава бавно, докато в края на месеца престоят навън стане 4,5 часа. Това включва 2-3 разходки дневно за 1-1,5 часа.

 

Необходимо е да се обърне специално внимание на облеклото на новороденото. През лятото то трябва да е подбрано така, че да не се допусне прегряване на детето, а през зимата – съответно да се предотврати преохлаждане. Материята също е от ключово значение. Най-добре е тя да е от памук, така че кожата на детето да може да „диша”.

 

Сънят на свеж въздух оказва изключително благоприятно въздействие не само за растежа и развитието на детето, но и за съзряването на нервната система. През лятото детето може изцяло да прекара времето за сън навън. Необходимо е единствено да го предпазите от директното слънчево огряване и вятъра. През зимата бебето може да спи навън 2 пъти седмично за по 25-30 минути при температура на въздуха над 10 градуса.

 

Как да закаляваме децата от 1 месец до 1 година?

След първия месец децата стават по-устойчиви на температурните промени на околната среда, поради което продължителността на процедурите може да се увеличава постепенно. Така въздушните бани от 1-2 минути се увеличават постепенно до 10-15 минути на шестия месец и 20-30 минути на първата година. Температурата също се понижава плавно до достигане на 20оС в края на първата година.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В тази възраст могат да се въведат и водните бани. Къпането създава много положителни емоции при детето. До шестия месец на бебето то трябва да става ежедневно, след което може да е през ден.

 

Температурата на водата трябва да е около 36-37 оС, а продължителността на ваните се увеличава постепенно от 10-15 минути на шестия месец до 20-25 минути в края на първата година. След баня детето се полива с вода, която е около 2-3 градуса по-хладка.

 

Как да закаляваме детето от 1- до 3-годишна възраст?

 

В този период децата стават още по-устойчиви към промените в околната среда, особено ако закаляването е започнало след раждането. Температурата на водата при водните бани може постепенно да се понижава до 26-28 оС, като те могат да се извършват и на открито особено през лятото.

 

На тази възраст могат да се въведат и слънчевите бани. Слънчевите лъчи оказват положително влияние върху имунната система на детето. Отново правилото е за постепенно увеличаване на продължителността – от 5-10 минути до 30-40. Важно е главата на детето да е предпазена с шапка.