Възпаленото гърло е една от най-често поставяните диагнози в детска възраст и една от водещите причини за посещение при лекар и предписване на лечение. Причините за възпалението могат да са многобройни и включват голям брой вирусни причинители и някои бактериални такива.

 

В повечето случаи обаче не се налага лечение с антибиотик, тъй като се касае за вирусна инфекция. Тя обикновено е самоограничаваща се в рамките на няколко дена. В тези случаи терапията, която се прилага, е симптоматична – постелен режим и прием на голямо количество течности.


 

Какви са оплакванията на детето?

 

То може да усеща болки в гърлото, дразнене, сухота или сърбеж. Често е налице повишена телесна температура, отпадналост, безапетитие. Може да има лека кашлица, хрема с воднист секрет, гадене, повръщане. При някои вирусни причинители оплакванията могат да са в комбинация с различни кожни обриви.

 

Когато причинителят на оплакванията е бактериален (най-често бета-хемолитичен стрептокок от група А) състоянието на детето е по-тежко, температурата е висока, трудно се повлиява от прием на антипиретици. То е много отпаднало и не се храни.

 

Каква е диагнозата?

 

Лекарят подробно разпитва родителите и преглежда детето. След това - при несигурна диагноза или съмнение за бактериален причинител може да се назначат някои изследвания – пълна кръвна картина, фактори на възпалението, гърлен секрет. Съществува и бърза диагностика с т.нар. стреп-тест, с който в рамките на 10 минути се доказва наличието на стрептококов тонзилит. Недостатъкът е, че по този начин не може да се направи антибиограма, с която да се види на кои антибиотици е чувствителен бактериалният причинител. В тези случаи се започва емпирична терапия, която при необходимост се преоценява в следващите дни.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

 

При вирусните инфекции терапията е изцяло симптоматична. Те не се влияят от прием на антибиотик и даването му е ненужно. Инфекцията се самоограничава в рамките на 2-3 дена. В това време се препоръчва да осигурите достатъчно време за почивка на детето. То трябва да приема голямо количество течности, тъй като фебрилното състояние може бързо да доведе до обезводняване. При температура над 38,5оС се препоръчва даване на антипиретик според килограмите – парацетамол или ибупрофен.

 

На пазара има и голямо разнообразие от локални средства, които повлияват болката и дискомфрота в гърлото, като имат локален противовъзпалителен и анестетичен ефект. Когато се касае за стрептококов тонзилит, лечението задължително е с антибиотик. Курсът трябва да бъде достатъчно продължителен – 10 дни и с правилно подбрано лекарствено средство.

 

Как да предпазим детето?

 

Инфекциозните причинители се предават предимно по въздушно-капков път – при кихане и кашляне на детето. Разпространението се благоприятства особено при затворените колективи – детски градини, ясли и училища. Винаги най-доброто лечение е превенцията. Когато детето е болно, то не трябва да се допуска до градина, поне докато е фебрилно. Децата трябва редовно да мият ръцете си и да използват дезинфектант. Това трябва да се случва задължително преди хранене и след позлване на тоалетната. Помещенията трябва редовно да се проветряват, а повърхностите да се дезинфектират с подходящи за детската възраст, неалергизиращи препарати.

 

Какви усложнения се наблюдават?

 

При вирусните инфекции те са свързани главно с разпространяване на възпалителния процес по съседство – средно ухо, синуси, долни дихателни пътища. Ако няма подобрение в рамките на 48 часа от началото на симптомите, е необходимо да се консултирате с педиатър. При стрептококовия тонзилит усложненията могат да бъдат по-сериозни, затова лечението е по-агресивно от самото начало.