Артритът е хронично, прогресиращо автоимунно заболяване, като все още няма обяснение за неговото възникване. Според учените то се отключва от имунната система, която не съумява да разпознае тъканите на тялото като нормални, затова ги атакува и поразява ставите. В резултат на това се разрушава структурата на хрущяла, костите, сухожилията и свръзките, което може да доведе до постоянна деформация и инвалидизиране. Повечето хора развиват ревматоиден артрит във възрастта между 25 и 50 години, като близо 50% от тях стигат до трайно инвалидизиране.


Тревожен е фактът, че все повече деца се разболяват от ревматоиден артрит, като при тях той се нарича ювенилен идиопатичен артрит, обръщат ни внимание от Рош, известни с проучванията за откриване на по-успешно лечение на тази болест при децата. Ювенилният идиопатичен артрит засяга около 100 на всеки 100 000 деца. В България децата болни от артрит са над 600.


Има няколко форми на ювенилен идиопатичен артрит. Те се различават главно по наличието или липсата на системни симптоми като температура, обрив, перикардит, както и според броя на засегнатите стави.


Системният ювенилен идиопатичен артрит е най-рядката форма на ювенилен идиопатичен артрит. Заболяването засяга около 10-20% от децата болни от ювенилен идиеопатичен артрит. Най-голям процент от заболелите са деца между 18 месеца и 2 години, но се забелязват и случаи, при които болестта продължава и в зряла възраст. Процентът на смъртност в детската възраст в резултат на системен ювенилен идиопатичен артрит е от 2-4%.


Тежестта на болестта може да е различна при различните пациенти. Симптомите могат да са възпаление на ставите, придружени от треска, обрив по кожата, анемия, възпаление на обвивката на сърцето и/или белите дробове. В най-тежките случаи на тази болест до две трети от децата изпитват хроничен артрит и при приблизително 50% от тях се развиват значими увреждания на ставите.