Стридорът представлява постоянно монотонно, шумно вдишване и/или издишване, което обичайно произхожда от горните дихателни пътища. Родителите обичайно го описват като „шумно дишане“ или "хъркане", най-силно се проявява по време на сън. Наличието на стридор, насочва към нарушена проходимост на горните дихателни пътища, глотиса или трахеята. Силата на стридора до голяма степен се определя от степента на обструкция и турболенцията на въздушния поток при преминаване. Вроденият стридор се появява в периода от раждането до първите 4-6 седмици от живота.


Обструкцията може да бъде фиксирана или да варира при дихателните движения. Вариращите екстраторакални обструкции обичайно са свързани с инспираторен стридор, защото по време на вдишване се образува негативно налягане (спрямо атмосферното) в лумена на дихателните пътища, което води до колапс на структурите над глотисното пространство. Когато стридорът се дължи на причини в гръдния кош, обичайно е по- силно изразен по време на издишване. Когато стридорът се чува и по двете фази на дишане (вдишване и издишване), обикновено се  свърза или с фиксирана обструкция на дихателните пътища или нарушена проходимост на две места 


Вроденият стридор рядко е спешно животозастрашаващо състояние. Сред спешните състояния е наличието на тежко изразена микрогнатия, която явно пречи на дишането и налага извършването на спешна трахеотомия.


Причини за появата на вроден стридор

В диференциалната диагноза на състоянието причините могат да се разгледат в зависимост от това дали се дължат на анатомични изменения, които засягат трахеята, ларинкса или супраларингеалното пространство.


Засягане на супраларингеланото пространство се наблюдава при атрезия на хоаните, наличие на тироглосична киста, дермоидна киста на езика или тератома;

 

 • Сред ларингеалните причини за стридор са:
 1. Ларнгомалация е най-честата причина за състоянието. Децата са с характерен високочестотен инспираторен стридор, който се засилва по време на плач или когато са легнали. Рядко се наблюдава промяна по време на хранене. Шумното дишане започва още през първите 4-6 седмици от раждането. Отминава спонтанно с израстването, до около 2-годишна възраст.
 2. Парализа на гласните връзки, обичайно е съпроводена с тих и немощен плач. Може да се наблюдава и затруднено хранене. Важно е да се изясни подлежащата причина за парализата на гласните връзки, тъй като може да се дължи на по-сериозни неврологични нарушения (например в рамките на синдрома на Arnold - Chiari). Двустранната парализа най-често се дължи на неврологични проблеми, които могат да са животозастрашаващи.
 3. Субглотичната стеноза може да бъде вродено или придобито състояние. Стридорът има двуфазова характеристика. Придобитите форми обичайно се дължат на продължителна ендотрахеална интубация.
 4. Други ларингелани аномалии, които водят до стридор са: кисти, хемангиоми, папиломи.
 • Причини от страна на трахеята
 1. Състоянието може да се дължи на външно притискане, поради сърдечносъдови аномалии. Такива са: двойна аортна дъга, компресия от артериа иномината, аберантна артериа субклавия, пръстен от пулмонарната артерия.
 2. Друга причина могат да бъдат бронхогенните кисти;
 3. Трахеомалация - може да се среща в комбинация с ларингомалация или изолирано;
 4. Стеноза на трахеята се развива най-често след продължителна ендотрахеална интубация или при вродени лезии;
 • Други причини за стридор:
 1. Кардио-вокален синдром, възниква, когато сърдечни аномалии водят до компресия на n.laryngealis recurrence;
 2. Аспирацията на чуждо тяло е рядко срещана в неонаталния период, но е сред възможните причини за появата на стридор;
 3. Гастроезофагеалният рефлуск се свързва с появата на състоянието, като до сега не е проведено контролирано проучване, което да уточнена асоцияцията.

Появата на „шумно дишане“ и стридор, може да бъде напълно безобидно, но преди всичко трябва да се изключи наличието на подлежащ проблем.
 

Библиография:

1. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook on VitalSource, 20th Edition

by Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD and Nina F Schor, MD, PhD;

2. Педиатрия, издателство „АРСО“, под редакцията на Проф. Д-р Д.Бобев и Доц. Д-рЕ.Генев – трето издание;

3. Congenital Stridor Clinical Presentation, Mar 05, 2018,Аuthor: Timothy D Murphy, MD; Chief Editor: Denise Serebrisky, MD;

 

На 16 октомври на Форум бременност и детско здраве може да чуете на живо водещи медицински специалисти, които ще коментират актуални и важни теми, свързани с раждането, бременността, майчиното и детско здраве. За повече информацията и за да проследите на живо събитието, регистрирайте се на на Investor Media PRO