През последните години се проведоха представителни проучвания, доказващи дефицита на витамин D сред голяма част от човешката популация и корелацията на този дефицит с различна патология. Освен това, за медицинската общност отдавна е известно, че дефицитът на този витамин в детската възраст може да бъде сред водещите фактори за отключване на заболяването рахит.

 

В резултат на преоткритата важност на винамин D, на българския фармацефтичен пазар се появиха множество продукти, обогатени с витамина или съдържащи самият витамин като прекурсор или активна молекула. Витаминът се приема като добавка към храната особено много през есенно-зимния период, поради разпространеното правилно мнение, че през тази част на годината организмът е по-малко изложен на действието на слънчевата светлина, която е основен стимул за образуването на витамина ендогенно в тялото.


 

Предвид доказаните полезни ефекти на витамина, голяма част от майките го дават като добавка на децата си. Трябва да се отбележи обаче, че при пълноценно хранене на детския организъм и умерено излагане на слънчева светлина, количеството на витамина в тялото е в норма и допълнителният прием на витамин D няма да направи детето по-здраво.

 

Според някои учени в гастро-интестиналния тракт се всмуква такова количество от приетия като добавка витамин D, каквото е необходимо за попълване на резервите на организма. Случаите на хипервитаминоза D се определят като рядкост. Въпреки това, в практиката се среща предозиране, особено при децата, и тенденцията е честотата на тези случаи да нараства. Това се обяснява с нарастващата информираност на родителите и тяхното желание децата им да са максимално профилактирани от всякакви болести. Това не означава, че хипервитаминоза D не може да се наблюдава и сред възрастните.

 

Дневната нужда от витамин D в кърмаческия период е 400 международни еденици (МЕ). След това нуждата нараства на 600 МЕ и се запазва такава до 50-годишна възраст. Нуждите се покачват при някои физиологични състояния като бременност и кърмене. Голяма част от дневните дажби се осигурява с разнообразната храна. Най-богати в това осношение са рибните, млечните продукти и черният дроб. Друга част се образува в кожата от прекурсорни молекули под въздействието на ултравиолетовата светлина с дължина на вълната от 315 до 280 нм.

NEWS_MORE_BOX

 

Основните физиологични ефекти на витамин D са фокусирани върху поддръжката на калциево-фосфорната хомеостаза в организма. Това се осъществява по няколко пътя. В стомашно-чревения тракт активната форма на витамина индуцира на генно ниво производсвото на транспортни белтъчни канали за калциеви и фосфатни йони. Това увеличава концентрацията на тези йони в кръвта. Освен това, витамин D усилва процесите на минерализация на костите, което е особено важно за растящия детски организъм.

 

При хронично предозиране на приема на витамин D, серумната концентрация на калциевите йони се покачва. Състоянието е известно като хиперкалциемия и е преходно. При изчистване на излишното количество витамин и калции от организма се нормализира и състоянието на пациента.

 

Хиперкалциемията може да засегне сърдечния мускул и да се прояви като ритъмно нарушение. Други възможни симптоми са гадене и повръщане, а на бъбречно ниво предизвиква повишено отделяне на урина и отлагане на калции в бъбречните каналчета. При хронично отлагане на тези йони е възможно образуването на песъчинки и камъчета, които да разранят повърхностите, с които са в контакт. Като симптом това ще доведе до различно изразена хематурия (кръв в урината).

 

Много заболявания и състояния могат да доведат до хиперкалциемия. Интоксикацията с витамин D влиза в една широка диференциална диагноза. Ако хиперкалциемията и последствията от нея са предизвикани от хипервитаминоза D, то спирането на добавките и провеждането на рехидратиращо-дехидратираща терапия в болнична обстановка са в състояние сравнително бързо да възстановят нормата. Приложението на кортикостероиди при хиперкалциемия от такъв произход е противопоказно, защото това би увеличило отделянето на калции с урината и потенциално би задълбочило бъбрените проблеми.

 

Днес, въпросът за добавянето на витамини ежедневно към детската храна е особено актуален. В този ред на мисли, е полезно да се знае, че нормата има както долна, така и горна граница, а патологията е като двете страни на една монета. Тя може да се развие както при дефицит, така и при хроничен излишък на витамин.