Терминът повтаряща се болка в корема при децата се отнася до появата на продължителен период, в който се наблюдават чести епизоди на абдоминална болка. Обикновено това води до влошаване на качеството на живот на децата и е един от най-честите симптоми в детска възраст. В голяма част от случаите болката е остра и може да се дължи на множество заболявания на гастроинтестиналния тракт или други органи и системи. Такива са инфекциите на храносмилателната система, диетичните грешки, инфекциите на уринарния тракт и други състояния, изискващи хирургична намеса, какъвто е апендицитът. Правилният и своевременен подход би осигурил ефективно лечение и превенция на дългосрочните усложнения.

 

Често диагнозата се затруднява поради нейното поставяне на базата на данни от родителите, които не могат да опишат съвсем достоверно нейния характер и продължителност. Отдавна е известно, че бактерията H. pylori е причина за различни патологични процеси в стомаха и дванадесетопръстника. Счита се, че инфекцията с H. pylori е причина за коремна болка при децата, особено в контекста на язвата на дванадесетопръстника. Въпреки това, в някои случаи не се наблюдава облекчаване на болката дори след ерадикация на причинителя.
 


От друга страна, при много деца тази инфекция с локализация в стомашната лигавица може да остане без симптоматична изява дълго време. Рефлуксът на стомашно съдържимо, известен още като гастроезофагеална рефлуксна болест, е една от водещите причини за болка в епигастриума при децата. Това заболяване е често срещано при малките деца, но лесно се облекчава при заемане на изправен стоеж или въвеждане на твърди храни в хранителния режим. При по-големите деца рефлуксът може да се влоши поради затлъстяване, преяждане и заседнал начин на живот.
 

Еозинофлният езофагит се характеризира с все по-широко разпространение. Разликата между него и гастроезофагеалната рефлуксна болест е в натрупването на еозинпфили в лигавицата и подлигавичните тъкани както в хранопровода, така и в стомаха и червата. Диференциална диагноза може да се осъществи чрез биопсия. При по-дълга продължителност на заболяването и липса на ефективен терапевтичен контрол, болката и придружаващите симптоми се влошават и се засилват фиброзните изменения в хранопровода. Счита се, че причината за еозинофилния езофагит е алергията. При малки деца консумацията на мляко, соя, яйца и риба е водещ фактор, който може да доведе до развитие на състоянието.
 

Друга причина за повтарящи се епизоди на болка в корема при децата е непоносимостта към някои видове въглехидрати. Най-често се наблюдава непоносимост към лактоза, която се съдържа в млякото. Обикновено болката, която се дължи на лактозна непоносимост, остава незабелязана и не може да се направи ясна връзка между състоянието и консумацията на лактоза. Характерно е, че болката в корема се проявява до няколко часа след консумация на мляко или други продукти, съдържащи лактоза. Често се наблюдава съчетанието на коремна болка с повишено натрупване на газове в червата и диария. При изключване на лактозата от хранителния режим се наблюдава облекчение на състоянието.
 

Хроничните възпалителни заболявания на червата са друга причина за повтарящи се епизоди на коремна болка при децата. В много случаи диагнозата се поставя късно, поради неспецифичните прояви. Характерна е болката, обхващаща целия корем. Причините за развитие на възпалителни заболявания на червата при децата са многостранни. Счита се, че роля имат както хигиенните норми в съвремието, така и промените в хранителния режим. Повишената консумация на преработени храни и мазнини, в съчетание с ниската консумация на плодове и зеленчуци, се считат за водеи причини. Често може да се наблюдава съчетаване на коремната болка при децата със загуба на апетит, отпадналост, диария или други извънчревни прояви, каквито са артрита и болката в ставите.

 

Множество състояния, изискващи хирургична намеса, също са причина за коремна болка при децата. Такива са Мекеловоят дивертикул, чревните малротации, кистите на холедоха и други. Мекеловият дивертикул  е често срещана малформация на червата, която е причина за повтарящи се епизоди на коремна болка, съчетани, в някои случаи, с кървене от гастроинтестиналния тракт.

 

Референции:

Nelson Textbook of Pediatrics, 21th Edition, Elsevier, 2020