Известни са ползите от витамин C за имунната система при борбата с инфекциите – настинки, грип, вирусни респираторни заболявания и други. Той обаче има и редица други ползи за развитието на детето и здравето на организма.

 

Витамин С, известен още като аскорбинова киселина е водноразтворим витамин, който се съдържа в някои зеленчуци – листни зеленчуци, чушки, картофи, броколи, както и някои плодове – цитруси, боровинки, ягоди, киви и други. Витамин С взема важно участие в изграждането на:

  • Колаген, кръвоносните съдове, хрущяли, мускули и поради тази причина има важно значение за поддържане целостта и доброто функциониране на съединителната тъкан в организма. 
  • Невротрансмитери – това са молекулите, посредством които се предават нервните импулси в организма.
  • Карнитин – веществото, което има жазно участие в транспорта и метаболизма на мастните киселини, които се използват от организма за производство на енергия. 

В допълнение към това витамин С е изключително важен за функционирането на имунната система, като се среща във висока концентрация в имунните клетки. Именно поради това се счита, че витаминът е важен имуностимулиращ агент, въпреки че точният механизъм не е напълно установен. 


Човешкият организъм не може да произвежда сам витаин С, така че той разчита изцяло на внос отвън посредством храни и напитки. 


Витамин С се съдържа в определени количества в хранителни добавки и мултивитаминни препарати. Приемът им обаче в детска възраст трябва да става с повишено внимание и след назначение от лекар.


Как да разпознаем дефицитът на витамин С?

Това се извършва посредством специални кръвни тестове. Дефицитът на витамин С е известен под наименованието скорбут. В наши дни заболяването е изключително рядко срещано.

 

То е описано за първи път сред древните египтяни, когато е било смъртоносно заболяване. То се е развивало по време на дългите корабоплавания, когато не е имало достъп до пресни плодове и зеленчуци. 


Тъй като витаминът има важно участие в изграждането на коплагена, а оттам и на съединителната тъкан, се наблюдават нарушения в структурата й. Те се проявяват с малки кафеникави петна по кожата, загрубяване, кървене от венците и лигавиците. Наблюдават се също слабост, дискомфорт, нарушения в настроението, трудно заздравяване на рани, болки в костите и други. 


Дефицитът на витамин С е рядко срещан сред децата в индустриалните страни, освен ако не е налице подлежащо хронично заболяване, което да предизвиква интестинална малабсробция например или спазване на диетичен режим, който ограничава приема на източниците му. 

 

Може ли приемът на витамин С да предовтрати настинка?

Установена е ползата от приема на витамина при лечение на скорбут или превенция при риск от развитието му. Такива са децата с недохранване или страдащи от малабсорбция.


Широко дискутирана е употребата на витамина при лечение и превенция на вирусните респираторни инфекции. Провеждани са многобройни проучвания, които не доказват полза от приема му за предпазване от боледуване или скъсяване продължителността на болестта. 

 

Все пак някои лекари предписват витамин С за лечение на вирусни респираторни инфекции, главно поради ниската му цена, профила му на безопасност и достъпността му, като считат, че потенциалните ползи надхвърлят рисковете. Курсът обаче трябва да е кратък, а дозата трябва да е спрямо килограмите на детето. 


Какви са рисковете от предозирането?

Витамин С е водноразтворим и се екскретира от тялото посредством бъбреците. Предозирането може да предизвика гадене, повръщане, диария, образуване на камъни в бъбреците, развитие на гастрит. 


При децата на възраст между 1 и 3 години общата дневна доза не трябва да превишава 400 мг, а при тези между 4- и 8-годишна възраст – повече от 650 мг. 


Преди да давате на детето медикаменти и хранителни добавки задължително се консултирайте с лекар.