Когато детето има висока температура, притеснените родители се опитват да я свалят незабавно. По думите на д-р Джанис Съливан, професор от университета в Луисвил, Кънетъки, високата температура е нормална реакция на организма срещу болестта и не следва да води до фобия, което често става причина за неправилното лечение на децата и предозиране на медикаментите.


По-голяма част от посещенията при педиатрите се дължат на вирусни или бактериални инфекция, които са придружени с висока температура. В повечето случаи те преминават бързо и не са опасни. Температуропонижаващите средства се изписват за облекчаване на дискомфорта. Те не са средство, което веднага да понижи температурата в нормални граници. Повишаването на температурата е признак за това, че организмът се справя срещу причинителя на заболяването.


Д-р Съливан подчертава, че е по-важно родителите да следят дали децата им нямат симптоми на по-сериозно заболяване, вместо постоянно да са съсредоточени в термометъра. Естествено този съвет не се отнася за случаите на неконтролируемо, бързо, повишаване на температурата към опасни стойности.

За бебетата на възраст 2-3 месеца при температура от 38 градуса, е препоръчително да бъдат отведени на преглед, тъй като състоянието им се контролира по-трудно, обяснява д-р Съливан. Експертите препоръчват консултация с педиатъра, когато термометърът показва повече от 39 градуса независимо от възрастта на детето.


Препоръката на д-р Съливан да не се прекалява с температуропонижаващите средства идва от факта, че голяма част от родителите дават на децата си грешна доза медикаменти. Отчасти проблемът се дължи на неосведомеността, че дозировката не се определя от възрастта или височината на детето, а от теглото му. Друга често срещана грешка е използването на кухненски лъжици, вместо специалните мерителни, които са приложени в опаковките. 


Най-често за повлияване на високата температура се използват парацетамол и ибупрофен. При условие, че се прилагат по предназначение в указаните дози, се считат за безопасни. В повечето случаи лекарите препоръчват лечение, при което двете лекарства се редуват. Това обаче може да увеличи риска от предозиране, ако не се спазва часовия интервал и предписанието.