С първите по -студени есенни дни и завръщането на децата в колективите (училища, детски градини и ясли) се очаква увеличаване честотата на вирусните инфекции особено сред децата.


Повишената температура в детска възраст е нормален отговор на организма при редица състояния, обикновено е сред първите признаци на инфекция. Най-често се касае за самоограничаваща се вирусна инфекция. В по-голямата част от случаите има локализирана инфекция, като отит, тонзилит, фарингит и др. Тя се установява клинично (след преглед и оценка на състоянието). В малка част от случаите се касае за тежка животозастрашаваща инфекция, която налага незабавно лечение - сепсис, менингит, енцефалит. Изключително важно е своевремнното установяване на тежките случаи, тъй като те налагат незабавно лечение.


Като „висока темепература“ най-общо се определят стойности измерени над 38 °C. От съществествено значение е, как точно се измерва температурата на детето – аксиларна, в ухото, в устата, на челото или ректално.Измерването на аксилата, ухото и челото е много по – лесно, но същевременно и по-неточно в сравнение с ректалното и измерването в устата.

 

Какви са нормалните стойности на температурата при детето?

Ректална от 36,6 °C до 38 °C (97,9 °F – 100,4 °F)
В ухото от 35,8 °C до 38 °C (96,4 °F – 100,4 °F)
В устата от 35,5 °C до 37,5 °C (95,9 °F – 99,5 °F)
Под мишницата от 34,7 °C до 37,3 °C (94,5 °F – 99,1 °F)

 

Как да измерим правилно температурата на детето?

Съществуват два вида термометри – стъклени и дигитални. Дигиталните са широко разпространени и достъпни. Повечето измерват точно и бързо.

 

Стъклените, които съдържат живак са забранени за употреба у нас от около 10 години, поради токсичните ефекти на живака, ако бъде счупен. Стъклените термометри, които се произвеждат сега съдържат безопасни елементи, като Ga Galium (галий). Те са безопасни и точни, но по- неудобни за деца, тъй като измерват доста по-бавно и преди поставянето трябва добре да се“изтръскат“.


Съществуват и други атрактивни варианти, като безконктактни термометри, термометър – залъгалка и др. При тях се наблюдават по-големи отклонения, установяването на температура с такъв термометър изисква потвърждение - ректално измерване с класическите варианти.

 

Измерване на ректална температура:

 • Поставете детето легнало по корем в скута Ви.
 • Нанесете малко количество вазелин или мазен крем, на върха на термометъра.
 • Внимателно поставете термометъра в ануса, до около 2см. от върха. Стъклените термометри  изискват около 2 минута за измерване, а дигиталните около 1 минута.

 

Орална температура:

 • За точно измерване детето не трябва да е приемало топли или студени храни и напитки около 30 минути преди това. Прилага се при деца над 4-5 години.
 • Измийте термометъра със студена вода и сапун.
 • Поставете под езика и обяснете на детето да го задържи с устни.
 • За измерване със стъклен термометър са необходими около 3 минути, с повечето дигитални, около 1 минути.

 

Измерване под мишницата:

 • Върхът на термометъра се поставя под мишницата.
 • Времето за измерване със стъклен термометър е около 4-5мин.

 

Измерване на температура в ухото:

 • Ако детето е било навън, изчакайте поне 15 минути, преди да измерите температурата. Наличието на ушна инфекция, не влияе на точността на измерването.
 • Издърпайте върха на ухото назад и нагоре и поставете термометъра в ушния канал. Задръжте няколко секунди.

Измерване на слепоочието (темпорална температура):


Има два вида термометри, които измерват температурата на темпоралната артерия – безконтактни, използват инфрачервени сензори и такива, които се прекарват по кожата. Измерването не е толкова точно, колкото ректалната температура, но може да се използва при нужда от по-често замерване при деца над 4-годишна възраст.