Повишаването на температурата е водещ симптом при заболяване на детето. За да може лекарят да постави точна диагноза, той се нуждае от друга придружаваща и подробна информация, касаеща повишаването на температурата. За това е важно още при първото регистриране на влошено здраве родителите да наблюдават детето и отбелязват промените в състоянието му.

Това, което лекарят го интересува конкретно относно повишаването на температурата е:

  • Първо, до какви стойности се повишава тя, според което да прецени дали става въпрос за остра или умерена форма на инфекция и дори да се ориентира за характера й, вирусна или бактериална е тя.

 

  • Важно е да знае и отколко време детето повишава температура, независимо дали става въпрос за постоянна през деня повишена температура или появата й само в определени часове на денонощието.


С каква периодичност и продължителност се проявява температурата зависи от типа на заболяването. При вирусните инфекции повишаването на телесната температура преминава за два - три дни, но има и случаи, в които се задържа докъм две седмици. При бактериалните инфекции този симптом преминава почти от началото на лечение.

Имайте предвид, че освен заради инфекция при децата се наблюдава повишаване на телесната температура и при усилена физическа дейност или обличане с твърде много дрехи неадекватно за условията.


NEWS_MORE_BOXВ много редки случаи, до топлинно изтощение при детето може да се стигне при прием на някои лекарства, както и след ваксинации.

Повишена температура се отчита и при някои заболяване от неинфекциозен характер и възпалителни процеси в организма, когато температурата е с по-ниски, но над нормалното, стойности и персистира в продължение на дни.

Съвременните изследвания показват, че никненето на зъби не поражда повишаване на температурата, както се смяташе преди.

Проявата на дискомфорт, липса на апетит, вялост, сънливост при детето могат да се свържат с повишаване на температурата, както също и оплакването от болка.

В други случаи влошаването на здравословното състояние при детето е по-очебийно, то има треска, което е различно от конвулсиите. Втрисането, което се наблюдава в действителност, е начин организмът да се охлади и се контролира телесната температура. При някои деца между 6-месечна и 6-годишна възраст втрисането е по-силно и очебийно, което не бива да безпокои излишно. Ако се съмнявате за характера на треперенето, при консултацията с лекаря би следвало да се изясни и този въпрос.