Вирусните и бактериални инфекции, засягащи дихателните пътища могат да имат много подобни симптоми. Понякога прегледът и параклиничните изследвания са единственият начин да се установи видът на причинителя. Въпреки това между двете групи инфекции има някои малки разлики, които могат да помогнат при поставянето на етиологичната диагноза:

 

1. Продължителност на заболяването. По принцип вирусните инфекции протичат по-леко в сравнение с бактериалните. Обикновено симптомите са най-силно изразени в първите 1-3 дни, като постепенно започват да намаляват. Оплакванията обаче могат да се задържат по-продължително време, като обаче постепенно намаляват по интензитет.


 

В някои случаи обаче вирусната инфекция може да увеличи риска от наслагване на бактериална. Такъв е случаят с острия среден отит и острия синузит. За бактериална суперинфекция може да се мисли при наличие на краткотраен „светъл период”, последван от нов разгар на симптомите и влошаване в общото състояние.

 

2. Цвят на секретите. Вирусните хреми обикновено са воднисти, с прозрачен или белезникав секрет. В по-късните етапи от заболяването цветът може да стане мръснобял или жълтеникав. От друга страна зеленикавите и гнойни секрети са почти сигурен индикатор за бактериален причинител.

 

3. Гърло. При вирусните инфекции обикновено гърлото е леко до умерено зачервено. Наличието на афти в устната кухина също насочват по-скоро за вирусна етиология на заболяването. От друга страна гнойните налепи, както и наличието на стичащ се гноен секрет по задната фарингеална стена насочват към търсене на бактериален причинител.

 

4. Фебрилитет. Както вирусните, така и бактериалните инфекции могат да протекат с повишена телесна температура. Отграничаването на двата вида инфекции само по степента не фебрилитета е трудно и несигурно.

 

5. Контакт с остро заразно болни. Епидемиологичната анамнеза особено по време на грипна епидемия например може да бъде насочваща за причината за заболяването. Инкубационният период е различен в зависимост от точния причинител, като по правило при вирусните инфекции той е сравнително кратък – от 1 до 3 дни.

 

Поставянето на точната диагноза и установяването на причинителя е работа на лекуващия педиатър или личен лекар. Ако имате някакви съмнения и притеснения, е необходимо да се посъветвате с него. Това трябва да направите и ако са налице следните симптоми:

  • Рядко уриниране. При кърмачетата това означава по-малко от 5-6 памперса на ден, съпроводено с потъмняване на урината и намаляване на количеството й. Това е признак за обезводняване на детето в резултат от понижения прием на течности, болестното състояние, фебрилитетът и други.
  • Симптомите продължават повече от 5 дни без да се наблюдава подобрение.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Налице е затруднено и учестено дишане.
  • Оплакванията се влошават или се появят нови такива.
  • Силна отпадналост, раздразнителност, отказ от храна.
  • Фебрилитет, който не се повлиява от прием на антипиретици.

 

Лекуващият лекар ще проведе подробен преглед на детето, а при необходимост ще назначи и допълнителни изследвания за установяване на причината за заболяването.

 

Промените в пълната кръвна картина могат да насочат дали се касае за вирусна или бактериална инфекция. При бактериална се наблюдава увеличение на броя на левкоцитите, съпроводено с повишаване дела на гранулоцитите. При вирусна инфекция левкоцитите са понижени, като може да е налице лимфоцитоза. Обикновено факторите на възпаление, като СУЕ и CRP, са по-силно повишени при бактериална инфекция, докато при вирусна те са в норма или са само леко завишени.

 

Защо е важно да се отграничат двете групи инфекции?

Лечението при бактериалните и вирусните инфекции се различава. Докато при вирусните основно се предписва симптоматично лечение в зависимост от оплакванията, то при бактериалните е необходимо назначаване на антибиотично лечение. Предписването на антибиотик при вирусни инфекции е ненужно и е предпоставка за развитие на антибиотична резистентност.