Варицелата е заболяването, от което боледуват почти всички деца. Обикновено се „изкарва“ до 12-годишна възраст, но се проявява най-вече във възрастта 4-5 години.

Познато е с образуването на червени пъпки, които по-късно се превръщат в сърбящи, пълни със серозна течност, мехури.

Първоначално симптомите на варицелата наподобяват простудно заболяване или грип – отбелязва се силна отпадналост, неразположение, главоболие, болезнено гърло, гадене, дори болки в корема.

На следващ етап, след 1-2 дни, се изявява обривът върху корема, гърба и лицето. Той бързо се разпространява по цялото тяло, както и по скалпа и лигавиците. Пъпки се образуват и в носа, устата, ушите, по гениталиите.

 

Първоначално пъпчиците са дребни и когато все още броят им е малък наподобяват на ухапване от насекомо. Те обаче бързо се уголемяват и се преобразуват в мехури, пълни с бистра течност. След спукването на мехура се оформя коричка, която по-късно отпада по естествен начин. Пъпчиците, мехурите или коричките през цялото боледуване не бива да се чешат. За да се предотврати максимално образуването на белезите и инфекция, те трябва да се оставят да отпаднат от само себе си.


NEWS_MORE_BOX


Пъпките, по-късно мехурите, осейват тялото доста нагъсто. Има ги на всеки сантиметър. Образуването на нови пъпки обикновено спира след 2 до 4 дни. Повечето хора отчитат две  вълни на обрива по време на заболяването.

Обривът и състоянието на кожата е по-тежко и възстановяването по-бавно при наличие на друго кожно заболяване или раздразнение, като екзема. Обривът при децата, в сравнение с възрастните и тийнейджърите, преминава по-леко.