1. Какво представлява вагиналната кандидоза?

Гъбичните инфекции, причинени от Candida albicans, са често срещани в детска възраст. Те се развиват обиновено в по-влажните участъци от тялото (например устна кухина), в участъци от кожата и т.н. Когато инфекцията засегне половите органи на момичето, се развива вагинална кандидоза. Тя е често срещана сред подрастващите, като обикновено около 75% от момичетата в някакъв момент от живота са страдали от вагинална кандидоза.

 


2. Какви са симптомите на инфекцията?

Вагиналната кандидоза може да предизвика болка, сърбеж, зачервяване, бяло течение, болка и парене при уриниране, както и белезникави петна в областта на външните полови органи.

 

3. Как се развива заболяването?

 

Наличието на малко количество гъбички от вида Candida albicans по кожата, устата, храносмилателната и половата система е нормално. При здрава имунна система „добрите” бактерии, които населяват нашия организъм, потискат развитието на гъбичките и така ни предпазват от развитие на инфекция. В някои случаи обаче популацията на гъбичките се развива бурно и довежда до разгръщане на клинична картина на кандидоза. Това става при:

  • Отслабена имунна система (по време на боледуване) или вторично в резултат от провеждане на химиотерапия.
  • Прием на антибиотици, които убиват „добрите” бактерии и дават превес на развитието на гъбични причинители, като Candida.
  • При повишени стойности на кръвната захар. При момичета - диабетички, чиито контрол е лош. При дебют на диабета вагиналната кандидоза може да е един от симптомите.
  • При носене на неподходящо бельо, което е твърде стегнато или произведено от изкуствени материали, които не позволяват на кожата да се проветрява.

 

С наближаването и навлизането в пубертета настъпват хормонални промени, които могат да увеличат риска от развитие на гъбична инфекция. В някои случаи тя настъпва непосредствено преди появата на менструацията. Бременните жени също са по-склонни към развитие на вагинална кандидоза. При по-малките момичета, които все още не са навлезли в пубертета, рискът от развитие на гъбична инфекция е по-малък. Това обаче може да се случи, ето защо при оплаквания от дискомфорт и сърбеж в тази област, е необходимо да се консултирате с лекуващия лекар.

 

4. Как се поставя диагнозата?

Ако са налице описаните оплаквания при детето, е необходимо да се консултирате с личния лекар или с гинеколог. Той може да назначи „стерилна” урина и влагалищен секрет, за да се установи точната причина за оплакванията.

NEWS_MORE_BOX

 

5. Как се лекува вагиналната кандидоза?

Тя се лекува с антимикотични препарати, които могат да се приемат през устата или да се прилагат локално. Продължителността на терапията е около 7-10 дни. Ако в продължение на този период не настъпи подобрение, е необходимо отново да се консултирате с лекуващия лекар.

 

6. Каква е превенцията?

В повечето случаи е трудно да се предотврати развитието на гъбична инфекция. Момичетата могат да се чувстват по-комфортно и да изпитват по-малко дразнене, ако носят памучно бельо. С него кожата по-добре се проветрява и се избягва създаването на благоприятни условия за развитие на вагинална кандидоза. Няма ясни доказателство обаче, че това би могло да предпази момичето от развитие на гъбична инфекция.

 

Ако детето страда от захарен диабет, основният начин за предпазване е добър контрол на кръвната захар. Ако се съмнявате, че Вие или Вашето дете има вагинална кандидоза, консултирайте се с лекуващия лекар. Не започвайте да приемате или да давате на детето антибиотик, освен ако това не е преписано от лекар. Избягвайте самолечението, тъй като то може да доведе до влошаване на симптомите и задълбочаване на проблема.