Грипната епидемия е в разгара си, което означава, че значителна част от населението вече е заразено с вируса. В хода на всяка епидемия, най-уязвими остават децата, възрастните хора, бременните жени и всички имунокомпроментирани, тъй като подобна инфекция при тях крие по-голям риск за развитие на усложнения.


Най-ефективната мярка за предпазване от заразяване е, като се избягва контакта с болни. А най-голяма вероятност за среща с грипния вирус има при посещение на затворени обществени пространства и колективи.


Не забравяйте, че човек е заразен около 24 часа преди и до 7 дни след първата поява на симптоми!Още в деня, в който се появят първите симптоми при детето, а именно: температура, болки в гърлото, втрисане, отпадналост, главоболие, неспокойствие, е важно да се консултирате с лекар. В условията на грипна епидемия, трябва да се оцени тежестта на протичане и рисковете за развитие на усложнения спрямо възрастта, наличието на подлежащи заболявания, фамилна обремененост и контакт с роднини с повишен риск за усложнения. Налични са бързи тестове за грип, чрез които се уточнява етиологичният причинител. При доказана грипна инфекция се преценя необходимостта от потивовирусна терапия.


Противовирусните медикаменти са най-ефективни при започване на лечението до 48 часа от появата на първите симптоми.


След появата на първите симптоми е важно детето да остане у дома, да се осигури адекватна почивка и същевременно да бъде изолирано, за да се ограничи разпространението на инфекцията. Постарайте се да приема много течности и да се храни пълноценно. Своевременното лечение с противовирусни средства, като oseltamivir(Tamiflu) намалява продължителността и тежестта на протичане на грипа.


Нормалната продължителност на инфекцията е от 4 до 7 дни, като обикновено температурата спада около 4-тия. В следващите дни настъпва степенно подобрение в общото състояние. При развитието на усложнения след кратък период на подобрение, внезапно отново състоянието се влошава, появява висока температура, болка в гърдите и кашлицата се засилва. Най-честото усложнение е развитието на пневмония, което се потвърждава след преглед и рентгенова снимка.


Една грипна инфекция може да създаде предразположение за развитието на вторична бактериална. При деца с подлежащи заболявания, например астма, състоянито може да се обостри и да се наложи оптимизиране на поддържащата терапия.

 

Какво насочва към развиващи се усложнения?

  • Екстремно висока и/или пролонгирана температура;
  • Наличието на промяна в дишането, поява на затруднено дишане;
  • Силно главоболие;
  • Отказ да приема храна и течности през устата;
  • Силно неспоойствие, раздразнителност;
  • Влошаване в състоянието, след кратко подобрение;

При здравите деца за пълното възстановяване може да са необходими седмици, като оплакванията могат да продължат и 10 дни. След прекаран грип се препоръчва да се повиши приемът на пресни плодове и зеленчуци, доколкото позволява зимния сезон. Може да се приема допълнително комбинация от мултивитамини и билкови имуностимуланти. Постарайте се редовно да проветрявате стаята на детето и да го извеждате на разходки. Ако спортува, изчакайте поне седмица, след отминаване на симптомите преди да възстанови тренировките.

 

За децата, които са били ваксинирани, не е изключено заразяването, като при налична инфекция се очаква по-кратко и по-леко протичане. Трябва да се има предвид, че имунната система на всеки е различна и отговаря индивидуално на ваксините. Според проучванията за ефективността на противогрипните ваксини, се намалява риска от развитие на усложнения, както и отчетените дни болничен престой, т.е. наблюдава се по-бързо оздравяване.