Посредством изследване на изпражненията при децата могат да се диагностицират редица болестни процеси, които засягат гастроинтестиналния тракт:

  • Алергично заболяване, като алергия към белтъка на кравето мляко;
  • Инфекция, предизвикана от бактерии, вируси, гъбички, паразити, които инвазират храносмилателната система;
  • Малабсорбционен синдром спрямо въглехидрати, мазнини, нутриенти;
  • Кървене от гастроинтестиналния тракт.

 

В храносмилателната система живеят голям брой „полезни” бактерии. Те изпълняват изключително важни функции в организма – участват в разграждане на трудносмилаемите хранителни вещества, в производството на витамини, в поддържането на хомоеостазата.


 

Когато се наруши чревната микрофлора, в резултат от поселването с патогенни микроорганизми, се нарушава цялостното функциониране на храносмилателната система. Това е и най-честата причина за изследване на фецес – по този начин се установява кой е патогенният причинител, довел до състоянието.

 

Друго изследване, което се прави, е изследване съдържанието на изпражненията, като например дали в тях има мазнини. Нормално мазнините се абсорбират напълно от червата и в изпражненията практически не се откриват. При някои заболявания на гастроинтестиналния тракт мазнините не се всмукват напълно и остават в изпражненията.

 

Как се събира пробата?

Изпражненията трябва да се съберат в чист, пластмасов контейнер, който се затваря плътно. Ако целта на изследването е да се установи микробиологичен причинител, е необходимо пробата, след като е взета, незабавно да се транспортира до лабораторията. Там тя се посява върху специална хранителна среда и се поставя в инкубатор при условия, сходни с тези в човешкия организъм.

 

Ако не може веднага да се транспортира до лабораторията, пробата трябва да се постави в хладилник. Ако в изпражнението има примеси на кръв, при вземането на пробата трябва да се избягват тази участъци.

 

Какви тестове се правят?

 

  • Изследване за скрити кръвоизливи. В някои случаи изпражненията могат да съдържат примеси от кръв, които не се виждат с просто око, а се доказват посредством някои лабораторни методи. Окултни или скрити кръвоизливи се причиняват при редица патологични състояния – инфекциозна диария, кървене от гастроинтестиналния тракт, алергия към белтъка на кравето мляко и други.

 

Кърв в изпражненията може да се открие и при наличие на анална фисура. Това е състояние, което настъпва при продължителен запек и най-често се среща в кърмаческа и ранна детска възраст.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Изследването за окултни кръвоизливи обикновено отнема няколко минути. Извършва се чрез накапване на разтвор, който при наличие на кръв, променя цвета си.

  • Микробиологично изследване. Посредством него се установява наличието на патогенни бактерии в изпражненията. Пробата се поставя в инкубатор в продължение на 48 до 72 часа при температура 37о С. След този период върху хранителната среда „поникват” патогенните бактерии и така се установява кой е микробиологичният причинител на заболяването.

 

В зависимост от клиничната картина може да се назначи анален секрет, който се взема с помощта на стерилен тампон и пробата отново се изследва по описания механизъм.

  • Вирусологично изследване. Съществуват няколко бързи вирусологични тестове, с помощта на които се доказват някои често срещани за детската възраст причинители, като например Рота вирус. Проба от изпражнението се изследва чрез бърз тест по специфичен механизъм, като резултатът е готов в рамките на 10-15 минути.
  • Паразитологично изследване. Изпражненията могат да се изследват за наличие на паразити или техните яйца. Това изследване се назначава при продължителна диария, както и профилактично, например при постъпване на детето в детско заведение. Могат да се назначат две или повече последователни проби в зависимост от очаквания паразит, предизвикал оплакванията.