Ушните инфекции са много често срещани при малки деца. Повечето деца се възстановяват бързо и обикновено не настъпват дълготрайни усложнения. 

 

Двата вида ушни инфекции, които са най-често срещани в детска възраст са инфекция на средното ухо (среден отит) или външен отит (инфекция на външмото ухо).


 

Типичната инфекция на средното ухо в детска възраст започва или с вирусна инфекция (като обикновена настинка), или с атипичен бактериален растеж. Понякога възпалението на средното ухо води до натрупване на течност зад тъпанчето. 

 

В други случаи естахиевите тръби – тесни проходи, свързващи средното ухо със задната част на носа, се подуват и от отичат.

 

Децата са по-склонни и към двата проблема поради няколко причини. Ушните им канали са по-тесни, по-къси и по-хоризонтални от тези на възрастните.

 

Инфекциите на външното ухо обикновено се дължат на излишната влага в канала, например след плуване. Те могат да бъдат причинени и от увреждане на канала, при надраскване с клечки за уши.

 

Бебетата и малките деца могат да имат болки в ушите както с инфекции на средното ухо, така и при инфекция на външното ухо. Тази болка може да причини раздразнителност. Също така детето може да има симптоми на обикновена настинка като хрема, възпалено гърло.

 

Тъй като течността, която се събира зад тъпанчето, при среден отит води до издуването му, това предизвиква силна болка.

 

В някои случаи тъпанчето се издува толкова много, че се разкъсва (спукване на тъпанчето) и от засегнатото ухо изтича плътен жълт секрет. В такива случаи децата често изведнъж могат да се почувстват по-добре, тъй като налягането, упражнявано върху тъпанчето е намаляло. Разкъсването на тъпанчето обикновено зараства без лечение.

 

Децата с инфекции  на средното ухо често имат висока температура. Понякога треската е единственият симптом на заболяването.

 

При засягане на външното ухо, детето може да се оплаче от чувство за пълнота в ухото. Ухото може да е зачервено и подуто. Зачервяването може да се разпространи и около него.

 

Ухото може да е болезнено при допир и движение. Твърде вероятно е детето да има треска.

 

Антибиотиците не са първо средство на избор за лечение на среден отит, тъй като причината за инфекцията често е вирусна. Въпреки това, при много малки деца и когато съществува риск от наслояване на бактериална инфекция, лекуващия лекар може да предпочете да включи и антибиотик към схемата на лечение.

 

В случай на засягане на външното ухо, винаги се прилагат антибиотични капки.

Как да реагираме, ако детето има ушна инфекция?

  • Ако детето съобщава за болка, е препоръчително прилагането на обезболяващи като парацетамол или ибупрофен.
  • При приложение на капки за уши, след накапване накарайте детето да легне на страната на незасегнатото ухо. По този начин капките ще се абсорбират и ще се задържат по-дълго време в ушния канал.
  • Препоръчително е да избягвате плуване в продължение на една седмица, за да настъпи пълно възстановяване.

 

Библиография:

Kids Health Information : Ear infections and glue ear (rch.org.au)