Уртикариалният обрив или уртикария представлява надигнати над кожната повърхност зачервени подутини, които обикновено са силно сърбящи. Те могат да се появят по всяка част на кожата, а размерите им да варират – от единични обривни единици до конфлуиращи по-големи петна - уртики.

 

Продължителността на обрива също е различна – от няколко часа при някои до седмица или повече при други, като той може да протече тласъчно, с избледняване и последваща поява на нови уртики.


 

Уртикариалният обрив може да бъде предизвикан не само от алергия, но и да се провокира от повишена температура, стрес, инфекция. В някои случаи той се съпровожда и от ангиоедем, състояние, което се характеризира с подуване и оток на тъканите около очите, устните, ръцете, краката, гърлото. Те могат да се проявят и в рамките на тежка алергична реакция, която въвлича всички органи и системи – анафилактичен шок.

 

Как възниква уртикарията?

Обривните единици по кожата се образуват, когато определен вид кръвни клетки - мастоцити се активират и отделят в кръвообращението химичната субстанция хистамин. Той предизвиква каскада от реакции, включително увеличава пропускливостта на капилярите, което позволява преминаването на течност от капилярите към междуклетъчното пространство - образуват се уртики.

 

Освобождаването на хистамин се случва по ред причини, като в повечето случаи се асоциира с алергична реакция. Най-честите алергени са: храна, орехи, мляко, плодове, полени, насекоми, лекарства, животински пърхот.

 

Какви са симптомите? 

Обривът при уртикария е типичен, като се състои от червени плаки, понякога с блед център, обикновено се появяват на групи и конфлуират помежду си. Те могат в рамките на няколко часа да сменят формата и локализацията си. Размерите им варират от няколко милиметра до десетки сантиметри, могат да предизвикат сърбеж, парене, болка.

 

Ако уртикарията се съпровожда с ангиоедем, се наблюдава подуване, оток на клепачите (очите изглеждат подпухнали), устните, гениталиите, ръцете, краката, гърлото. При по-тежко протичащите случаи отокът на ларинкса може да предизвика затруднено дишане, загуба на съзнание. По-рядко може да се развие анафилактичен шок, което е спешно състояние и изисква оказване на навременна медицинска помощ.

 

Как се поставя диагнозата?

Обикновено лекарят може да диагностицира уртикарията само по външния й вид. Откриването на причината за нея обаче понякога не е толкова лесно. От значение в случая е подробното разпитване на пациента за обстоятелствата около възникване на обрива, фамилната анамнеза, анамнезата за алергични реакции в миналото и т.н. За поставяне на точната диагноза понякога е необходимо извършване на диагностични тестове – кръвен или кожно-алергичен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Какво е лечението?

Ако е открит точният причинител на състоянието, най-доброто лечение е избягване на контакт с конкретния алерген. Ако обривът е сърбящ, обикновено се предписват антихистаминови препарати за локално или системно приложение. По този начин се потиска освобождаването на хистамин в кръвообращението, а неприятните симптоми претърпяват обратно развитие.

 

При тежко протичаща уртикария може да се наложи лечение в болнично заведение и приложение на кортикостероиди, интрамускулно или интравенозно. Обикновено това се прави за кратък период от време – в продължение на няколко дни, поради което не се наблюдават описаните странични ефекти от приложението на кортикостероидите.

 

В случай на спешност...

Анафилактичен шок или възникване на ларингоспазъм са сравнително редки усложнения. Те обаче са животозастрашаващи. Ето защо родителите на децата, които са предразположени към тежко протичащи алергични реакции, трябва да бъдат обучени какво да правят в такива ситуации. В тези случаи кортикостероидните препарати не са първо средство на избор. Необходимо е приложението на адреналин в определени дози, който в случая е животоспасяващ медикамент.