Цьолиакията или глутенова ентеропатия е автоимунно заболяване. То възниква при предразположени деца, в резултат от консумация на глутен съдържащи храни: пшеница, ръж, ечемик, а според някои проучвания – и овес. Момичетата са засегнати по-често от момчетата.

 

Цьолиакията засяга около 1% от населението. Счита се, че някои от факторите на околната среда имат отношение към отключване на заболяването. Така например продължителното кърмене намалява риска от развитие на глутенова ентеропатия. Според повечето проучвания захранването и по-точно въвеждането на глутеновите храни нямат ясно отношение към отключване на заболяването.


 

Други проучвания показват връзка между рота-вирусната инфекция и цьолиакията. Счита се, че по време на вирусния гастроентерит приемът на глутен може да доведе до антигенно представяне и изграждане на автоантитела спрямо чревния епител.

 

Цьолиакията засяга епителните клетки на тънкото черво. Именно те извършват основните процеси на храносмилане и абсробция на хранителните вещества. Заболяването протича по различен начин при отделните хора. В голям процент от случаите то протича без симптоми или само с леко проявени такива. Открива се обикновено случайно, често при наличие на друг родственик с развита клинична картина на заболяването.

 

Каква е клиничната картина?

Тя може да бъде разнобразна. Обикновено по-тежка е, ако заболяването манифестира в първите 2 години от живота на детето. Тогава основните оплаквания са: невиреене, хронична диария, повръщане, подуване и болки в корема, раздразнителност, отказ от храна, загуба на тегло и други. Често се наблюдават и поведенчески промени, като лесна раздразнителност.

 

По-рядко се описват кризи, при които е налице обилна диария, съпроводена с тежка дехидратация, летаргия, нарушения в алкално-киселинния баланс и други. Много често заболяването се съпровожда с желязо-дефицитна анемия, която трудно се повлиява от прием на железни препарати.

 

Ако заболяването манифестира в по-късна възраст, обикновено симптомите са по-леко изразени. Те могат да включват гадене, подуване и болки в корема, запек, който се редува с диария и други.

 

NEWS_MORE_BOX

 

В много голям процент от случаите, когато диагнозата се поставя по-късно, не са налице типичните оплаквания от гастроинтестиналния тракт. В тези случаи изявата е много разнообразна и диагнозата се поставя трудно. Симптомите могат да включват: херпетиформен дерматит, остеопения, остеопороза, нисък ръст, забавяне в пубертетното развитие, желязодефицитна анемия, артрит, депресия, разстройства от аутистичния спектър и други. Установено е, че съществува връзка между глутеновата ентеропатия и развитието на някои други автоимунни заболявания – диабет тип 1, тиреоидит, алопеция.

 

Как се поставя диагнозата?

При съмнение за заболяването е необходимо провеждане на редица специфични тестове. Най-широко използваният диагностичен маркер е изследването на антитъканна трансглутаминаза (anti-tTG), както и антигиадинови антитела. При деца с IgA дефицит често изследваните антитела могат да се окажат в норма, затова се препоръчва винаги да се изследват заедно

 

Един от най-сигурните методи за поставяне на диагнозата е извършването на 2 тънкочревни биопсии - едната, докато детето се храни с глутен-съдържащи храни и другата, когато детето е на безглутенова диета. Така се откриват типичните за заболяването изменения в тънкочревния епител, които след изключване на глутена от менюто, претърпяват обратно развитие.

 

Какво е лечението?

Единственото лечение на глутенвата ентеропатия е доживотно спазване на диета с изключване на всички храни, съдържащи глутен. Важно е диетата да се спазва, дори когато детето вече няма оплаквания. Необходимо е редовно проследяване на здравословното състояние, при необходимост консултация с психолог и диетолог.