Ако детето Ви наскоро е имало висока температура, а впоследствие се е появил обрив, възможно е да става въпрос за розеола или т.нар. "шеста болест".

 

Розеолата е често срещана вирусна инфекция, която обикновено протича леко и се самоограничава. Тя засяга обикновено деца от 6-месечна до 3-годишна възраст. Причинява се от вирус, който принадлежи към групата на херпесните.


 

Какви са симптомите?

Инфекцията започва с внезапна висока температура над 39 оС. Фебрилитетът се задържа от три до пет дни, като в края на периода „избива“ фин обрив и температурата трайно спада. Той може да се задържи от няколко часа до няколко дни.

 

Обривните единици са с розов цвят и могат да са плоски или леко надигнати, а при натиск избледняват. Те също така могат да имат по-светло „хало“ около тях. Обривът не е сърбящ и не създава на детето дискомфорт, няма опасност от разпространяване по съседство при допир или разчесване. Обикновено се появява по туловището и врата, но може да обхване още ръцете, краката и лицето.

 

Ако детето боледува от т.нар. „шеста болест“, то може да е по-раздразнително, отпаднало, да има лека диария, намален апетит, зачервени очи, хрема, зачервено гърло. Лимфните възли на врата и шията могат да са увеличени. Повечето деца са в задоволително общо състояние, независимо от високата температура, която поддържат.

 

От 10 до 15% от децата по време на боледуването могат да направят фебрилен гърч. По време на гърча децата стават неконтактни, могат да потреперват с ръце, крака, да стиснат челюстта. Това обикновено не продължава дълго и в повечето случаи излизат спонтанно от пристъпа. Въпреки, че са много стресиращи за родителя, фебрилните гърчове обикновено не са сериозни и не оставят трайни последици за детето.

 

Каква е терапията?

Няма специфично лечение за розеолата. Както повечето вирусни инфекции, така и тя трябва да се преболедува. Прилага се единствено симптоматично лечение. Най-важното нещо, което трябва да направите, е да осигурите на детето комфорт. То трябва да си почива и да приема достатъчно течности, за да се намали рискът от обезводняване. Признаци за дехидратация включват: суха кожа, хлътнали навътре очни ябълки, по-рядко уриниране, по-тъмна урина, повишена жажда.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ако детето се чувства много отпаднало или е много раздразнително, както и ако температурата е над 38,5о С , е препоръчително даването на антипиретици. За тази възраст подходящи са ибупрофенът и парацетамолът в съответните дози в зависимост от килограмите. Може да пробвате да понижите температурата и чрез хладни компреси или хладни обливания с вода. Не е подходящо даването на ацетилсалицилова киселина в тази възраст, поради рискът от развитие на синдром на Рей.

 

Заразна ли е шестата болест?

Да, заболяването се предава лесно от дете на дете, затова е необходимо да се ограничат контактите особено с деца под 1- годишна възраст. Вирусът на розеолата се разпространява чрез слюнката по въздушно-капков път – например при кихане и кашляне. Другият начин за предаване е чрез фекално-орален механизъм. Поради тази причина е важно редовното миене на ръцете на детето.

 

Въпреки всичко това, често предпазването от инфекция е трудно осъществимо. Причината е, че детето е заразно известно време преди появата на първите симптоми.

 

Как да се предпазим?

Важно е редовното миене на ръцете, не само на детето, но и на всички, които се грижат за него. Ако детето страда от розеола, то трябва да остане вкъщи. Трябва да се преустановят посещенията на детски заведения до отшумяване на обрива, въпреки че се счита, че след като обривът се е появил и температурата се е понижила, детето вече е много малко заразно. Добрите новини са, че веднъж преболедували от шеста болест, децата обикновено развиват траен имунитет.