Фарингеалната тонзила, аденоидна вегетация или трета сливица представлява лимфна тъкан, която е разположена в носоглътката. Тя изпълнява защитна функция за организма, като улавя болестотворните микроорганизми, навлезли през носа и устата.

 

За разлика от небните тонзили, които се виждат при широко отваряне на устата, третата сливица не може да се види при обикновения преглед на гърлото с шпатула. Функцията на тази лимфна тъкан с израстване на детето постепенно отпада, което се изразява в намаление на размера й към 5-6 годишна възраст и практическото й изчезване на около 10 годишна възраст. Това е свързано с укрепване на имунната система на детето и подобряване на защитните механизми на организма.


 

Какво се случва при възпалението на третата сливица?

Въпреки, че функцията на тази тъкан е свързана със защита на организма от патогени, понякога самата тя може да бъде „поразена“. В тези случаи се развива възпалителен процес – настъпва аденоидит. Най-често страдат децата в ранна възраст. Симптомите на възпалена трета сливица включват: болки в гърлото, хрема и запушен нос, подути шийни лимфни възли, болки в ушите и други.

 

В резултат от възпалението самата сливица се подува. Поради анатомичното си разположение, през нея преминава въздушният поток след вдишване през носа. Това води до затрудняване на носното дишане и развитие на следните специфични за заболяването оплаквания:

  • Дишане предимно през устата – детето стои постоянно с отворена уста;
  • „Носов“ или гъгнив говор;
  • Нарушения в съня;
  • Хъркане по време на сън, а при по-тежките случаи и развитие на сънна апнея – състояние, при което, грубо казано, дишането спира за няколко секунди.

 

Какви са усложненията?

 

Нарушеният сън често води до развитие на поведенчески проблеми при детето, защото то е недоспало, чувства се уморено. Това може да е причината за по-трудното справяне в училище, трудното запаметяване, нарушената концентрация и т.н.

 

Разрастването на третата сливица може да доведе до рецидивиращи отити или синузити. Това се обяснява с факта, че се затруднява вентилацията на средното ухо и на синусите в резултат от слузно-гнойната секреция от носа.

 

Възпалението на третата сливица би могло да се разпространи и към долните отдели на дихателната система, предизвиквайки бронхит или пневмония. Слузно-гнойните секрети, съпровождащи инфекцията, често биват поглъщани от децата. Затова при някои от тях би могло да се наблюдава повръщане в резултат от заболяването.

 

Разпространението на инфекцията към средното ухо може да доведе до засягане на слуховите костици, като се намалява тяхната подвижност. В резултат слухът отслабва. В тази ранна възраст нарушенията на слуха често водят като усложнение до проблеми при развитието на говора, тъй като детето усвоява речта предимно чрез слуховия си анализатор.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата?

 

Обикновено се налага посещение на специалист уши-нос-гърло. Той може да провери размера на третата сливица чрез специална техника. Могат да се назначат още носен или гърлен секрет, за да се установи дали е налице бактериална инфекция или носителство и съответно да се предприема подходящо лечение. Други изследвания, които могат да се наложат, са: пълна кръвна картина и фактори на възпалението.

 

Аденоидната вегетация може да се установи и с помощта на рентгенография – чрез нея се определят размерите на третата сливица и съответно тежестта на инфекцията.

 

Как се лекува състоянието?

 

Възпалението на третата сливица се лекува с антибиотик. При хронифициране на процеса с развитие на друга симптоматика, като проблеми при дишане, сънна апнея, рецидивиращи отити или синузити, антибиотиците често не помагат. В тези случаи може да се наложи извършване на оперативно отстраняване на третата сливица – аденоидектомия.