Третата сливица (Tonsilla pharyngis) се намира по горно задната повърхност на назофарингса, непосредствено зад носа. Тя се състои от лимфна тъкан и нейната функция е свързана с имунната защита.

С вдишания въздух ние поемаме и различни патогенни микроорганизми като бактерии, вируси и гъбички, както и определени алергени. Първото място, където те се сблъскват с имунната система е назофарингеалната сливица. С времето имунната система се усъвършенства и третата сливица става излишна, след което намалява размерите си и при възрастни се открива рядко. Това е и причината увеличаването на третата сливица да е характерно заболяване в детска възраст. Уголемената трета сливица се нарича още аденоидна хиперплазия.

Поради чести инфекции на въздухоносните пътища, може да се стигне до силно уголемяване на назофаренгеалната сливица, което от своя страна да причини:

  • запушване на носа и възпрепятстване на носното дишане,
  • нарушена функция на Евстахиеватите тръби, представляващи връзката между гърлото и средното ухо,
  • задръжка на носен секрет.
     

Какви оплаквания имат децата с аденоидна хиперплазия?

Увеличените размери на третата сливица нарушават функцията на Евстахиевите тръби, която се състои във вентилация и дренаж на средното ухо. Тези патологични изменения водят до хлътване на тъпанчевата мембрана и ограничаване на нейната подвижност. Поради увреждане на капилярите в тази зона, се стига до излив на течност и децата имат оплаквания, свържани с намаление на слуха в зависимост от позицията, в която се намира главата. Друг симптом може да бъде усещането на напрежение в ухото, което води до засилен дискомфорт.

Голямата назофаренгеална сливица запушва задните отвори на носа и възпрепятства преминаването на носен секрет в гърлото, който се отделя и при здрави хора. Тази постоянна задръжка на секрет се явява подходяща среда за развитие на патогенни микроорганизми. Това води и до чести инфекции на носната лигавица и синусите, които се дренират в носната кухина. Като следствие на състоянието са честите или постоянна хрема и синузит.

Аденоидната хиперплазия е честа причина за невъзможност за дишането през носа. Децата започват да дишат предимно през устата, говорят носово и хъркат докато спят. Дишането през устата води до нарушено овлажняване на лигавицата на въздухоносните пътища, което ги прави по-податливи на инфекции. Характерно за това състояние е продължителната хрема, палпиращи се лимфни възли под долната челюст и по врата.

При уголемена назофаренгиална сливица може да се наблюдават нарушения в съня, а също да се стигне до затруднение в преглъщането.
 


Как се поставя диагнозата?

Важно при прегледа на малки деца, са данните, които даваме като родители на лекуващия лекар. Наличните оплаквания обикновено са типични и бързо насочват специалиста към възможната диагноза. Прегледът включва оглед на гърлото, ушите и тъпанчевата мембрана, както и проверка на слуха.

NEWS_MORE_BOX


Чрез едноскопско изследване на носната кухина, т. нар. Риноскопия, лекарят може да огледа добре носоглътката и да постави правилна диагноза. В тази област оплаквания могат да причиняват не само аденоиди, но и кисти и други образувания, затова ако при риноскопия се открие визуално променена тъкан, се прави биопсия - вземане на материал за изследване. След излизане на резултата се преценява към какъв вид лечение ще се пристъпи.
 

Какво е лечението?

Оперативното отстраняване на уголемената назофаренгиална сливица е препоръчително, когато оплакванията водят до нарушения в развитието на детето и когато липсват признаци за подобрение на състоянието. Операцията се нарича аденектомия и се извършва под пълна упойка.