Какво представлява топлинният удар?

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което се случва в резултат от прекомерно прегряване на организма. То настъпва, когато температурата на тялото се повиши прекалено много, а компенсаторните реакции са изчерпани.

 


В разгара на летните горещини случаите на топлинен и слънчев удар сред децата зачестяват. Бебетата и децата в ранна детска възраст са най-застрашени.

 

Прегряването обикновено се развива при неподходящо облекло в съчетание с висока температура на околната среда и понижен прием на течности. Ако не се вземат бързи мерки, прегряването лесно прераства в топлинен удар.

 

Пътуването в кола без климатична инсталация или оставянето на детето да спи в паркирана кола също многократно увеличават риска от топлинен удар. Той може да се развие в рамките на минути, тъй като температурата в паркираната кола бързо надвишава тази отвън.

 

Какви са признаците на топлинния удар?

В началото детето е отпуснато и сънливо. Обикновено е жадно, уморено, а кожата е студена и влажна. Ако е по-голямо, то може да се оплаче от болки в стомаха или краката.

 

Ако състоянието се задълбочи и настъпи топлинен удар, тогава са налице следните симптоми:

 

  • Повишена телесна температура (над 39,5оС, без изпотяване);
  • Топла, зачервена и суха кожа;
  • Учестен и слабо напълнен пулс;
  • Неспокойство, объркване;
  • Виене на свят, гадене, повръщане;
  • Главоболие;
  • Учестено, повърхностно дишане;
  • Летаргия – например детето може да не отговаря, както преди, когато го повикате по име или когато се опитате да се заиграете;
  • Безсъзнание.

 

Какво трябва да направите, ако подозирате топлинен удар при детето?

Обадете се на Бърза помощ, а докато чакате да дойде екип, има няколко стъпки, които може да направите, за да спрете прогресията на процеса. В краен случай транспортирайте сами детето до най-близкото лечебно заведение.

 

Докато чакате медицински екип, е необходимо да се опитате да понижите телесната температура, колкото е възможно по-бързо, тъй като в противен случай е възможно детето да загуби съзнание. Ако се намирате навън, потърсете сянка, а най-добре намерете хладно помещение. Съблечете напълно детето и го поставете да легне, повдигнете леко крачетата.

 

За понижаване на температурата използвайте студена вода – напръскайте детето, сложете студени компреси или го завийте с мокър чаршаф.

NEWS_MORE_BOX

 

В този момент не давайте на детето течности - ако е прекалено отпуснато или повръща, то може да ги аспирира (да попаднат в дихателните пътища). Не се опитвайте да давате температуропонижаващи средства, като парацетамол или ибупрофен – те няма да понижат температура в резултат от топлинен удар.

 

Ако детето показва признаци на прегряване, но те все още не са прогресирали до топлинен удар, тогава е необходимо да го приберете в хладно помещение. Давайте му течности – кърма, адаптирано мляко, сокове, вода. Облейте го с хладен душ и го оставете в къщи до края на деня. Ако не се подобрява, потърсете медицинска помощ.

 

Как да предпазите детето от топлинен удар?

Прегряването при кърмачетата и малките деца може да настъпи много бързо, особено ако не са свикнали на високите температури навън. Обличайте детето с леки, неприлепнали към тялото дрехи. Материята също е важна – препоръчва се използването само на памучно облекло. По-големите деца е добре да носят шапка, особено при разхождане под пряка слънчева светлина.

 

При излизане навън, движете се по възможност по сянката. Избягвайте излизането в най-горещите части от деня – по обяд.

 

При пътуване с автомобил проверявайте често дали детето не е прегряло, давайте му допълнително течности и спирайте често за почивки на прохладни места.

 

Давайте достатъчно вода и течности в горещите дни, както и плодове и зеленчуци.