Липсата на сън сред тийнейджърите, уви, е разпространено явление. Обяснението донякъде може да се търси в особеностите на възрастта. По-често обаче липсата на сън сред „големите деца“ по наблюдение и на родителите се дължи на късно лягане, заради часове прекарани в интернет, в компютърни игри, интерактивни разговори и гледане на телевизия.


Липсата на сън рефлектира върху общото състояние и способности на детето. Наблюдава се лоша концентрация, слабо обучение и ниска ефективност на заниманията. Тези деца са податливи на емоционални проблеми и депресивни състояния.


Има и случаи, в които проблемите на съня не са свързани с "лоши навици"... Кои са те?
 

Предишна част на материала
 


5. Нарколепсия


Децата, които страдат от нарколепсия, прекарват по-голяма част от деня в сън. Състоянието е сериозно, тъй като заспиването може да се случи изведнъж като се загуби контрол върху мускулите. Възможно е детето в привидно будно състояние да сънува, също както при събуждане или кратка дрямка. От друга страна нощният сън е нарушен, детето страда от чести събуждания.


Нарколепсията е смущаващо състояние, тъй като детето може да заспи независимо каква дейност извършва – дори когато кара колело. Излишно е при този пример да се споменава, че целият живот на детето е засегнат – то е неспособно да се справи в училище, да са занимава пълноценно, накърнен е и социалният му живот.


Въпреки че много случаи на нарколепсия при тийнейджърите остават недиагностицирани, състоянието е рядко срещано при тях.


Първите симптоми на нарколепсия се срещат между 10- и 25-годишна възраст, като диагноза на състоянието се поставя 10-15 години по-късно.


Нарколепсията се повлиява от медикаментозна терапия и някои промени в стила на живот.
 6. Ходене на сън


Проблемът се наблюдава по-често при по-малките деца, отколкото при тийнейджърите. Среща се обикновено в семейства, в които член на фамилията е бил засегнат. Изявява се най-често, когато детето е подложено на силно напрежение, не спи достатъчно, страда от друго заболяване или има повишена температура.
 

 

Ходенето в небудно състояние се случва, когато спящият е изпаднал в дълбок сън, в 3. или 4. фаза от цикъла.

 

 

Обикновено ходещият на сън не знае за проблема си. Това се отнася още повече за децата. Тъй като има наблюдения, че ходенето на сън се случва рядко, дори и при засегнатите, то не се приема за сериозен проблем. Още повече, че засегнатият обикновено сам спокойно се връща в леглото си.


Рисковете са свързани с това спящият да не се нарани. Препоръките са на детето да се помогне да се върне безпрепятствено в леглото.

 

NEWS_MORE_BOX


 

Как да помогнем на детето с проблем на съня?


В тази чувствителна и трудна възраст, детето се нуждае от родителска подкрепа и насоки още повече. Недоспиването и непълноценният сън през нощта влияят на жизнеспособността му през деня, което задълбочава редица проблеми – трудности в усвояването на учебния материал до медицински състояния.


При положение, че се подозира проблем със съня, лекарят е този, който ще определи наличието му. Той ще извърши обстоен преглед и ще се запознае с навиците и историята на заболяванията на детето и семейството. Приемът на лекарства също може да вреди на съня. По преценка на специалиста може да се наложи провеждане на тест за установяване на сънна апнея.


В зависимост от естеството на проблема се предприема и видът терапия. При някои се назначава предимно медикаментозно лечение, при други се залага на специални техники, например светлинна терапия.


В повечето случаи проблемът се решава с корекции в стила на живот – например, избягва се ползването на телефон и компютър, играта на компютърни игри и гледането на филми преди лягане, както и консумацията на кофеин съдържащи напитки.

 

 

И преди всичко - детето се нуждае от разбиране, спокойствие и внимание и точен подход от страна на родителя...