Липсата на сън сред тинейджърите, е разпространено явление. Обяснението се крие в особеностите на възрастта, не само на поведението на тийнейджъра. Има случаи обаче, когато нарушеният сън е вследствие на здравословен проблем...

 

 


В първа част на материала: особеностите на организма на тийнейджъра, които водят до безсъние1. Неволеви движения на крайниците


Сънят на тийнейджъра може да е нарушен от неволеви движения на тялото като периодично движение на крайниците и синдрома на неспокойните крака, които да водят до прекомерна умора, нарушен сън и безсъние.


При разстройството на периодично движение на крайниците се наблюдава неволево движение на краката, наподобяващо конвулсии и треперене. Проблемът се отчита само при спокойно състояние и не може да се контролира съзнателно. Макар и рядко засегнати, освен краката, могат да бъдат и ръцете.

 


При синдром на неспокойните крака тийнейджърът постоянно изпитва усещания като изтръпване, сърбеж, спазми и парене в крайниците. Единственият начин да се повлияе на тези усещания е като се движи.

 


И двете разстройства се лекуват медикаментозно. Част от случаите се поддават на терапия чрез компенсиране дефицита на желязо.2. Обструктивна сънна апнея


При обструктивна сънна апнея се получава прекъсване на дишането, макар и за секунди. Понякога сънната апнея се дължи на уголемени сливици и аденоиди. Наднорменото тегло и затлъстяването също са причина за проблема.

 


Не винаги при обструктивна сънна апнея се забелязва хъркане, макар че това е чест и най-лекият симптом на заболяването. Останалите могат да бъдат: затруднено дишане, силно изпотяване при сън, често ставане по малка нужда през нощта, събуждане заради пресъхнала уста и гърло, апнеични паузи...

 


През деня се наблюдава изразена сънливост с чести заспивания, както и различна степен на когнитивни нарушения – влошена памет и проблеми, които се определят като поведенчески. Проблемите през деня са естествен резултат на изтощението и липсата на пълноценна почивка.

 


Състоянието изисква консултация при лекар и терапия.

 

3. Гастроезофагеален рефлукс


Гастроезофагеален рефлукс също може да се окаже вероятна причина за непълноценен сън. При него се получава отделяне на стомашни киселини в хранопровода, което се усеща като силно парене и бихме определили като киселини.

NEWS_MORE_BOX

 


Гастроезофагеалният рефлукс се влошава при легнало положение. Проблемът идва от там, че дори и засегнатнатото дете да не усеща киселините през нощта, дискомфортът от тях афектира циклите на съня.

 


Проблемът може да се регулира до известна степен чрез прием на медикаменти и лягане в леко полегата позиция.

 


Състоянието изисква преглед от лекар, за да се намери решение. В повечето случаи се касае за необходимост от промени в хранителния режим и на някои навици от стила на живот.
 


4. Кошмари


Честотата на кошмарните съновидения е висока сред тийнейджърите. Кошмарите са притеснителни, тъй като когато са твърде чести водят до нарушения като ходене на сън през нощта.Приемът на лекарства, наркотични средства, алкохол, са сериозна предпоставка за кошмарните образи на сън. Колкото и неочаквано да изглежда, безсънието също е причина за кошмарите.

 

 

Основната причина обаче трябва да се търси в емоционалното състояние на детето. Ако то изпитва тревожност, подложено е на стрес, много вероятно е да страда и от кошмари.

 

 

В продължението: ходене на сън, нарколепсия