Чрез тест, който се провежда минути след раждането, може да се прогнозира как детето ще се справя в училище, твърдят учени.

 


Изследване на 877 000 шведски тийнейджъри сравнява училищния успех с резултати от Апгар теста след раждане.


 


Системата е разработена от д-р Вирджиния Апгар през 1952 г. и се използва като лесен и ефективен начин за тестване на общото здравословно състояние на новороденото. Прави се между първата и петата минута от живота на бебето.

 


Апгар тестът оценява сърдечната честота, дишане, рефлекси, мускулен тонус, цвят на кожата, по десетобална система.

 


За всеки показател се дават от 0 до 2 точки. Сумата от 8 и повече точки се счита за признак на добро здраве.

 


Изследователите откриват връзка между резултат под 7 на теста и наличие на когнитивни дефицити в по-късен етап от живота.

 

 

NEWS_MORE_BOX


Задълбоченото разбиране на връзката помага да се предвиди по-доброто опознаване на проблемите, които могат да причинят тези дефицити, смятат учените.

 


Резултатът от Апгар сам по себе си не е причина, която води до намаляване на когнитивните способности, каза авторът на изследването д-р Андреа Стюарт, акушер-гинеколог в Централната болница в Хелсингборг, Швеция. „Причините, довели до ниска оценка на теста, могат да бъдат недостиг на кислород по време на раждането, преждевременно раждане, употреба на наркотици от майката, вътреутробни инфекции. Те могат да окажат и влияние върху бъдещата мозъчната функция.“, смята експертът.

 


Според проучването при децата с резултат под 7 на Апгар теста съществува близо два пъти по-висок риск от проблеми в обучението.

 


Въпреки това учените установяват, че само едно на 44 новородените с ниска оценка на Апгар се нуждае от специално образование впоследствие. Затова няма причина за безпокойство от страна на майките на бебетата със слаб резултат на теста, допълва екипът.

 


Повечето бебета, участвали в проучване, които имат 7 или по-слаб резултат на теста, се справят добре в училище, пояснява д-р Ричард Полин, директор на неонатологията в Columbia University Medical Center.

 


Учените продължават с допълнително анализиране на резултатите.

 


Проучването е публикувано в сп. Obstetrics & Gynecology.