Децата, които в ранна възраст прекарват прекалено много часове в гледане на телевизия, на по-късен етап могат да страдат от наднормено тегло и проблеми с концентрацията – негативни последствия от този навик. 


Резултатите от проучването, проведено от изследователи от университетите в Монреал и Мичиган, са публикувани в списанието Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

 

Учените, под ръководството на Linda Pagani изследвали връзката между гледането на телевизия в ранна детска възраст и бъдещите успехи в училище, в социалните контакти и общественото благополучие в зряла възраст.

 

„Забелязахме, че всеки допълнителен час прекаран от малките деца в гледане на телевизия се свързва с понижена активност в училище, трудна концентрация и по-бавно усвояване на новите знания. При тези деца се отчита и значително по-често консумиране на нездравословна и висококалорична храна, както и по-висок индекс на телесната маса в зряла възраст.“ - обяснява авторът на изследването.

 


В проучването взели участие повече от 1300 деца, родителите на които трябвало да оценяват времето прекарано пред телевизора в периода от 29 до 53 месеца.


Няколко години по-късно, учителите на тези деца трябвало да оценят успеваемостта им за увладяване на учебното съдържание, психосоциалните особености и навиците им. Екип от лекари измерили индекса на телесната маса, когато децата били на 10 години.


Учените установили, че децата на две години гледат средно около 9 часа на седмица, а 4 годишните – около 15 часа. Данните от проучването обаче установили, че 11% от двегодишните и 23% от четиригодишните прекарват пред малкия екран с 2 часа повече от препоръчетелното за деня време.


Изследването, по думите на неговия автор, показва, че при малките деца, които прекарват прекалено много време в гледане на телевизия риска от проблеми успеха в училище се повишава с 6%. Забелязва се и 5% по-висок индекс на телесната маса.


„Въпреки очакванията, че вредното въздействие от гледането на телевизия ще изчезне след 7,5 години, притеснително е, че негативното влияние се запазва за доста по-дълъг период от време. Получените от нас резултати могат да са убедителен аргумент срещу прекомерното гледане на телевизия в ранна детска възраст " - заключава д-р Pagani.