Строфулусът представлява дерматоза, за която е характерно, че се проявява основно в детската възраст. Основно деца между 2- и 7-годишна възраст. Основните симптоми, с които се изявява заболяването, са сърбеж по кожата, обрив, който наподобява този при алергия и най-често хронично протичане.
 

Какви са причините за появата на заболяването?

Основната причина са ухапванията от различни насекоми, според сезона. Такива насекоми през лятото са бълхите, комарите и кърлежите, за разлика от зимата, когато преобладават ухапванията от паяци или други членестоноги.
 
Най-често обривите са на места, където дрехите покриват плътно тялото, защото там е по-топло и ухапванията от насекоми са най-често там. По изключение заболяването може да възникне под влиянието на храна, към която лицето се оказва, че проявява алергия. Такива храни са какаото и някои млечни продукти – мляко, яйца и производните им.
 
Появата на строфулуса се обяснява със създаването на сенсибилизация (чувствителност) към някои токсични агенти, които се внасят през кожата. По-късното му изчезване след 6-7 годишна възраст се дължи на десенсибилизация, тоест израстване на придобитата по-рано в детството чувствителност.
 

Каква е клиничната картина, под която протича заболяването?

Клиниката дебютира най-често с обрив по кожата, който носи медицинското наименование – папуло-уртикариален и означава надигнати участъци от кожата, с малки размери и червен цвят. Възможно е папулите да имат в средата си и миниатюрни кръвоизливи.
 
Характерно за появата на този вид обрив е, че той най-често е придружен със силен сърбеж. Което от своя страна води до разчесване, в някои случаи до рани по кожата. Които представляват добра среда за развитието на болестотворни микроорганизми – бактерии, вируси и микози.
 
По-рядко обривът може да премине във везикуло-булозен: натрупване на течност в обривните единици, с което започват да наподобяват мехури.
 

От кои заболявания на кожата трябва да се отдиференцира заболяването?


На първо място това са варицелата и морбили. Които също се съпровождат със силен сърбеж и обрив по кожата. Някои медикаментозни алергии при приемането на лекарства могат да наподобяват обрива при строфулус.
 
NEWS_MORE_BOX
Лекарствени препарати, които водят най-често до алергична реакция са антибиотиците от групата на пеницилина, както и някои болкоуспокояващи - например аналгинът.
 

Какво е лечението, което се предприема при деца със строфулус?

Най-напред се поставят охлаждащи компреси върху кожата, за да се успокои и намали сърбежът.
 
Използват се изготвени мехлеми и кремове, които също имат охлаждащ ефект. Тъй като заболяването се появява на алергична основа, обривът се повлиява и от прилагането на локални антихистаминови препарати и локални кортикостероидни кремове.
 
Важно е да се намали сърбежът, защото разчесването на кожата довежда до образуване на рани, които предразполагат към развитието на вторична инфекция от бактерии и гъбични причинители.
Основно значение по отношение на профилактиката на рецидивите (повторните епизоди на заболяването) има добрата дезинфекция на бельото и дрехите. Както и използването на репеленти, за да бъдат предотвратени последващи ухапвания от насекоми.